Gruja Petrol

Jovani Grbić iz Žitišta zahvalnica za građansku hrabrost i humanost

Jovana Grbić iz Žitišta učestvovala je u takmičenju "Mlada hrabrost" koje organizuje Švedska ambasada u Beogradu i prošla je u uži krug od 15 kandidata. Jovani je nakon takmičenja uručena zahvalnica na iskazanoj građanskoj hrabrosti i humanosti.

Jovana ima 14 godina i rastužuje je činjenica da postoji veliki broj gradnih, bolesnih i povređenih životinja koje žive na ulici, bez skloništa i brige koje zaslužuju. Ona zato brine o njima. Hrani ih vodi veterinaru, a tokom zime garažu pretvara u sklonište za napuštene životinje. Bezuslovna ljubav koju dobija od njih, Jovanu motiviše da u svoju misiju uključi i druge. I zato je pokrenula akciju u kojoj reciklažom plastike prikuplja sredstva za hranu i lečenje napuštenih životinja.

"Prošle godine sam počela sa sakupljanjem čepova koje sam donirala azilu za napuštene životinje. Uvek sam delila ljubav prema životinjama naročito prema psima. Svake zime bi ih primila u svoju garažu gde bi mogli da spavaju i davala bih im vodu i hranu. Svakodnevno sam ih hranila i mogo puta spašavala kad bi se zaglavila mačka na drvetu ili psi između ograde" - rekla je Jovana.

Nagradu za iskazanu građansku dužnosti i humanost je dobio i mladić Jovan Robal iz Banatskog Dvora koji je pomagao drugu sa smetnjama u razvoju.

"Nepravda je kada je neko isključen i nema jednake šanse. Važno je da se borimo protiv takve nepravde i preduzmemo sve što je u našoj moći." - rekao je Jovan.

Comments powered by CComment