Gruja Petrol

Održan forum poslodavaca u Žitištu

U organizaciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i njene ispostave u Žitištu, u velikoj sali Кomiteta u Žitištu 11. aprila je održan forum za poslodavce sa područja opštine Žitište.  

Cilj foruma bilo je informisanje poslodavaca o javnim pozivima/konkursima NSZ za aktivne mere zapošljavanja, promovisanje značaja zapošljavanja teže zapošljivih lica, utvrđivanje tekućih i budućih potreba poslodavaca za zapošljavanjem. Prezentaciju je realizovao tim filijale za zapošljavanje Zrenjanin, a događaju su prisustvovali  i predstavnici lokalne samouprave opštine Žitište.

Za programe i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) raspisano je 12 javnih poziva koje NSZ sprovodi kroz programe dodatnog obrazovanja i obuka,  programe zapošljavanja i preduzetništva i kroz programe podrške zapošljavanju osoba sa  invaliditetom (OSI). Set mera aktivne politike zapošljavanja namenjen poslodavcima podrazumeva stručnu i finansijsku podršku. O finansijskim podsticajima ili olakšicama kojima mogu da unaprede poslovanje informisani su poslodavci koji su sarađivali sa filijalom za zapošljavanje Zrenjanin, i poslodavci koji do sada nisu koristili programe NSZ. Usluge NSZ imaju proaktivan karakter i orijentaciju ka potrebama klijenata, te je značajno da blagovremene i potpune informacije dopru do svih poslodavaca, a sve u cilju doprinosa realizaciji zapošljavanja putem aktivnih mera. Poslodavci mogu kadrovski da osnaže svoje firme na  ovaj način, budući da neke mere uključuju direktna finansijska davanja, a neke olakšice.

Jedan od poslodavaca zainteresovanih za aktivn mere NSZ  bio je Nikola Pešut, vlasnik poslastičarnice „Кasato“ u Žitištu. Ističe da je do sada koristio aktivne mere i programe, kako  za zapošljavanje u svojoj firmi, tako pominje i dobra  iskustva supruge, koja je vlasnica igraonice/rođendaonice u Žitištu. S obzirom da nameravaju da  zaposle po jednog radnika, supružnici Pešut će se opredeliti za odgovarajuću aktivnu  meru i ove godine.  

Podrobnije informacije o programima NSZ na ovom skupu želeo je da čuje i Duško Polovina, zaposlenu zadruzi „Juko“ iz Torka. Zadruga je i do sada koristila aktivne mere, a u predstojećem periodu će zapošljavati radnike, te su im informacije neophodne: „Plan je da uvedemo nove tehnologije, nova znanja, nove snage, i da unapredimo poslovanje Zato su nam potrebni i kadrovi. Imamo dobra iskustva sa ispostavom filijale za zapošljavanje u Žitištu, pa ćemo se opredeliti i ove godine za program koji odgovara poslovanju zadruge“, ističe Polovina

Comments powered by CComment