Gruja Petrol

''Spomenar'' - 26. Festival veterana folklora Srbije

Tradicionalni 26. Susreti veterana folklora Srbije Spomenar će se održati od 9 do 30. marta, a od ove godine pored žitištana program Spomenara će moći pratiti i meštani Banatskog Karađorđeva i Srpskog Itebeja u svojim mestima.
 
 
Ove godine Spomenar se održava četiri vikenda.
 
Prvo veče Spomenara i otvaranje ove tradicionalne manifestacije održaće se u subotu 9. marta u Žitištu, domaćini pored Turističke organizacije je i Kulturno umetničko društvo "Milan Mića Sučević", a na bini žitištanskog Doma kulture zaigraće KUD iz Jaše Tomić, Jelašnice, Zrenjanina kao i gosti iz Rumunije i Mađarske i Hrvatske.
 
 
Naredne subote 16. marta Spomenar se seli u Srpski Itebej. Lokalnoj publici predstaviće se domaće KUD "Zora" i društva iz Subotice, Zrenjanina, Opova, Pančeva, Padinske Skele, Jabuke i Alibunara.
Treće veče održaće se u Banatskom Karađorđevu 23. marta. Pored najmlađih članova KUD "Ilija Preradović", na bini Doma kulture u Banatskom Karađorđevu nastupiće društva iz Novog Sada, Beočina, Despotova, Temišvara, Aleksandrova, Bečeja i Bačkog Gradišta.
 
 
Poslednje četvrto veče održava se u Žitištu 30. marta, gde će se žitištanskoj publici predstaviti igrači iz Borova, Valjeva, Žablja, Šida, Novog Slankamena i komšije iz Zrenjanina.
 

 Odluka o proširenju programa Spomenara na Srpski Itebej i Banatsko Karađorđevo ima za cilj da omogući svim građanima opštine Žitište da uživaju u bogatom folklornom nasleđu. Proširenje manifestacije na ova dva mesta pruža jedinstvenu priliku lokalnom stanovništvu da se poveže sa tradicijom i kulturom, te da uživa u raznovrsnim folklornim nastupima i aktivnostima koje Spomenar nudi.
 
Dobro došli na Spomenar 🇷🇸
 

Comments powered by CComment