Gruja Petrol

Fudbaleri Begeja spremni dočekuju predstojeću sezonu

Na pragu je nova fudbalska sezona. Srpski superligaši priveli su pripreme kraju, dok ekipe iz nižih stepena takmičenja uveliko komponuju sastave i kuju planove za narednu sezonu i izazove kojeona sobom donosi. Tako je i u banatskom selu Žitištu čiji se klub Begej takmiči u istočnoj grupi Vojvođanske lige.

Žitištani su prošli burnu prethodnu sezonu. Posle ne tako lošeg starta imali su dosta problema isa finansijama i sa igračkim kadrom, tako da su se do poslednjeg minuta borili da zadrže status. Posle nekoliko godina borbe na različitim frontovima, stekli smo utisak da bi Begej sada mogao da stabiliše situaciju u svim segmentima delovanja, kako bi u sezonama koje slede bez problema obezbedio mesto u četvrtom stepenu takmičenja.

Na čelu nove uprave kluba sada je i novi predsednik Jovica Katić koji je godinama bio i ostao deo Begeja. Prihvatajući čelnu ulogu, Katić je istakao da svi u klubu i oko njega imaju obavezu da, uz poštovanje tekovina bezmalo vekovne tradicije, učine sve što je u moći svakog pojedinca kako bi Begej sačuvali i omogućili mu miran tok prvenstvenim tokovima vojvođanskog istoka.

– Uspeli smo uz velike napore igrača da ostanemo u ligi i to nam puno znači. Smatram da klub poput Begeja mora da ima visoke ambicije, a u ovom, ne baš zahvalnom trenutku, najvažnije je da veći deo tima čine naši igrači, deca kluba i da na bazi njihovog kvaliteta ne samo ostanemo u ligi, već da budemo u gornjem delu tabele. Naravno, sada je trend da se dovode i plaćaju igrači iz drugih mesta koja su i po stotinu kilometara udaljeni, ali mi odolevamo i trudimo se da fokus bude na našim i igračima i iz bliže okoline – rekao je Katić.

Begej je u dosadašnjem toku priprema imao dve kontrolne utakmice: započeli su porazom od Kozare sa 2:0 u Banatskom Velikom Selu, da bi potom remizirali sa omladinskim timom Vojvodine u Fudbalskom centru „Vujadin Boškov" u Veterniku i na kraju pobedili napredak iz Česterega 4:1. – U klubu smo zadovoqni rezultatima priprema i učinkom fudbalera na utakmicama. Jasno nam je da je nekima potrebno vremena da se vrate u formu kao i da mnogi nisu ni imali odmor. Obe utakmice igrali smo sa kombinovanim sastavom. Dobro smo igrali i protiv Kozare gde smo zbog naših propusta primili golove, ali i protiv Vošinih omladinaca koji nisu mogli da nas pobede uprkos boqoj fizičkoj spremi. Ono što mene raduje jeste brojnost na treninzima i zalaganje svakog pojedinca. Pored standarnih prvotimaca uključujemo u rad i mlađe iz našeg kadetskog pogona. Pružićemo im priliku da se zalaganjem i učinkom nametnu treneru Draganu Joviću. Verujem da naši „klinci" imaju kvalitet i da će da se bore za mesto u timu i da steknu iskustvo igrama u seniroskom uzrastu – jasan j  Katić.

Do početka nove prvenstvene trke ostalo je nešto više od dve nedelje, a predsednik Begeja Jovica Katić ističe da je klub već doveo dovoljno pojačanjaa, ali i da je u planu dovede još nekoliko proverenih i iskusnih igrača.

– Smatram da smo uradili dobar posao kada su u pitanju pojačanja. Vratili smo u klub naše igrače koji su veoma kvalitetni i igrali su u drugim selima. Pre svih, istakao bih nekadašnjeg kapitena Begeja Jovana Mijatovića i talentovanog borbenog igrača Mirka Rapajića koji su prošle sezone branili boje komšijskog Jedinstva iz Banatskog Karađorđeva. Takođe, doveli smo iskusne igrače, a uspeli smo i da reaktiviramo nekolicinu naših starijih fudbalera koji se polako vraćaju treninzima. Nadamo se da će biti spremni za prvo kolo. Planiramo da što pre dovedemo još dva ili tri igrača i tako kompletiramo tim kako bi momci imali vremena da se bolje upoznaju i uigraju – zakqučio je prvi čovek Žitištanskog Begeja.

Početak prvenstva u Vojvođanskoj ligi Istok za sezonu 2023/24 zakazan je za 12. avgust. U duhu navijačke pesme “Žitište je malo mesto na obali Begeja, u njemu se fudbal igra i za Begej navija”, meštani i sportski radnici iz ovog banatskog sela nastaviće da podržavaju matični klub, sa namerom da stvore uslove da u Begeju ubuduće osnov kolektiva čini što više momaka iz mesta i okoline, koja Žitištu gravitira.

Tekst Vule Gvozdenović.

Comments powered by CComment