Gruja Petrol

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Program Dana sela započeo je u petak uveče predstavljanjem albuma Juhas orkestra pod nazivom "Već ja znam" - namenjenog deci. Atmosfera koncerta održanog u obnovljenom Domu kulture je pokazala da se život polako počinje vraćati u normalu.

„Ponovno naseljavanje Torde započelo je pre 245 godina, što je za nas vrlo važno. Tokom ovih 245 godina mnogo toga se dogodilo u selu. Nama je važno da poštujemo i našu prošlost. Dakle, ni ovoga puta neće izostati običaj polaganja venca na one spomen ploče i spomenike koji su na neki način ostavili traga u prošlosti sela." rekao je Janoš Dobai, predsednik Mesne zajednice Torda.

Neki češće a neki ređe dolaze kući, ali za većinu onih koji ne žive u mestu, ovo je vikend, kada definitivno žele da dođu kući.

Ljudi iz Torde su se u proteklom periodu pridržavali epidemioloških mera i više od četrdeset posto onih koji žive u selu je već primilo vakcinu. Nakon teške godine, nadaju se češćem organizovanju javnih događaja.


Uz pomoć banatskog sveštenstva u župnoj crkvi svetog Ivana Nepomuka održana je svečana sveta misa.

Bilo je takmičenje u ribolovu, otvorena je izložba lokalnih slikara amatera i predstavljene su lokalne vrednosti. Trodnevna manifestacija završava se današnjim vašarom.


Comments powered by CComment