Gruja Petrol

Srpski Itebej: Begej se vraća u život

Projekat BEGA, koji podrazumeva revitalizaciju navigacione infrastrukture na reci Begej, nalazi se u završnoj fazi.

Tim povodom, v.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg i poslanik i član pokrajinskog Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine Darko Bađok obišli su danas radove na prevodnici u Srpskom Itebeju.

Projekat BEGA ima za cilj povezivanje prekograničnog regiona kroz unapređenje transportne infrastrukture. Njegov cilj je i unapređenje područja kanala Begej u međunarodno prepoznatu turističku destinaciju za posetioce. Pored sanacije hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju, koja je u toku, u okviru projekta je već izgrađena radno-inspekciona i biciklistička staza od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku. Izgrađen je i plutajući dok za privez plovnih objekata u Zrenjaninu.

 

Projekat je finansiran iz Intereg IPA programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, a završetak svih radova očekuje se u junu.

 V.d. direktora „Voda Vojvodine“ Srđan Kružević je skrenuo pažnju na specifičnost samih radova na rekonstrukciji prevodnice. Kako je rekao, u pitanju objekat iz 1914. godine koji je potrebno vratiti u prvobitno stanje.

 – Važno je ispoštovati standarde ustanova koje se bave kulturnim nasleđem i zaštitom spomenika, tako da ovo bude jedan od dva rekonstruisana objekta koji će za pokretanje koristiti ručni pogon. „Vode Vojvodine“ su izdvojile sredstva za radove na kompletnom izmuljenju, kako bi se isušio deo na kojem je napravljena građevina. Ovo je prvi put od kada je objekat izgrađen da se radovi obavljaju na suvom. To znatno olakšava ceo proces – objasnio je Kružević.

Pozitivan uticaj projekta BEGA

Poslanik i član pokrajinskog Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Darko Bađok je izrazio zadovoljstvo što posle više od 60 godina prisustvuje revitalizaciji i ponovnom otvaranju kanala Begej za plovidbu. On je izneo i zanimljiv podatak da se, nakon radova na revitalizaciji ovih hidročvorova, pojavila trajno zaštićena vrsta ribe linjak. Po njegovom mišljenju, to jasno govori o pozitivnom uticaju revitalizacije kanala Begej na životnu sredinu.

Bađok je pomenuo i usvajanje Prostornog plana u Skupštini AP Vojvodine kojim su definisani dalji koraci kad su u pitanju kanal Begej i okolno područje.

Nakon završetka radova se očekuje ponovno uspostavljanje plovidbe na Begeju, a višestruki značaj ovog projekta biće vidljiv i kroz razvoj turizma, unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina pa sve do Temišvara.

Više ekskluzivnih fotografija sa prevodnica u Kleku i Srpskom Itebeju možete pogledati na sajtu volimzrenjanin.com

Izvor: www.zrenjaninski.com

projekat bega

Comments powered by CComment