Gruja Petrol

Savremena umetnost u Banatskom Karađorđevu

Ahil Marble proveo je svoj radni vek u Beogradu a od skoro se preselio sa porodicom u Banatsko Karađorđevo. Kako kaže u selo ih je privukao mir ali i jezero koje se nalazi nadomak njihove kuće.

Ahil se bavi vajarstvom i ovim zanatom je počeo da se bavi još davne 1985. godine. U početku je bilo puno vajara ali sada sve manje, jer su u međuvremenu mašine preuzele njihov zanat.

Što se tiče tehnike Ahil izrađuje uglavnom skupture čoveka, zatim reljefe u kamenu ali bavi se i slikarstvom tehnika ulje na platnu i lesonitu. Ahil je do sad izradio više od 200 skulptura i više od 300 reljefa u kamenu.

Vajarstvo je dosta prljav posao ima dosta prašine, pa to sve zahteva i posebne uslove odnosno Ahil kamen obrađuje u dvorištu u garaži gde ima dosta promaje.

Do sada je nastupao na raznim izložbama uglavnom samostalno a svima koji žele da se bavi ovim poslom poručuje da je najbitnija upornost i tvrdoglavost. Ovo je dosta težak i prljav posao, moraju biti istrajni i uporni u onome što krenu da rade. Desi se i da skulptura pukne, na pola ili na kraju posla, pa sve to ide iz početka. Nema stajanja, to je mnogo bitno.

Više o Ahilovim radovima možete da pogeledate na fb profilu Ahil Marble

Comments powered by CComment