Gruja Petrol

Žitište - Milanu Majkiću izvozni adut - glineni golubovi

Milan Majkić iz Žitišta mnogima je poznat kao vrsni sportski ribolovac i svetski prvak u ribolovu 2006. godine. Mnogi, međutim, ne znaju da je Miša jedan od retkih, ako ne i jedini proizvođač glinenih golubova na Balkanu.

Za neupućene, glineni golub je predmet u obliku i veličine tanjira koji služi za gađanje. Uz pomoć posebnog uređaja glineni golub se izbacuje u vis, a strelci ga gađaju.

Postoji posebna disciplina u okviru streljaštva u kojoj se odvijaju takmičenja u gađanju glinenih golubova.

Na ideju da proizvodim glinene golubove došao sam sasvim slučajno, i to dok sam bio na moru. Bilo mi je dosadno pa sam, s obzirom na to da sam lovac i da se bavim streljaštvom, tražio na internetu glinene golubove. I video sam da ih niko kod nas ne proizvodi. Pomislio sam, što ne bih ja, i evo već tri godine se bavim proizvodnjom glinenih golubova. Pohvalio bih se i time što ih jedini proizvodim od biorazgradivog materijala, čistog mlevenog kamena. Receptura je strogo čuvana tajna, i znam je samo ja, govori Milan Majkić.

U početku je bilo teško. U Srbiji ova olimipijska sportska disciplina nije posebno popularna, kao što je to slučaj u regionu i u svetu.

Bilo mi je jasno da ne mogu da računam samo na domaće tržište. Takođe, i administracija nije jednostavna. No, stvari su se polako kretale napred. Sada sam u situaciji da svoj proizvod izvozim. U međuvremenu sam, s obzirom na to da sam mašinac, smislio i mašinu za izradu glinenih golubova za kojom takođe vlada veliko interesovanje i to mi je sledeći izvozni adut, kaže Majkić.

Uz pomoć mašine koja je u potpunosti automatizovana, Miša je do sada potrebe za proizvodnjom glinenih golubova uspevao sam da odradi. No, kako se glineni golubovi iz Žitišta od nedavno traže i na drugim kontinentima, Miša kaže da razmišlja da zaposli još nekog da mu pomogne bar oko pakovanja. Tekst: dnevnik.rs

 

Comments powered by CComment