Gruja Petrol

Intervju sa Jožefom Kerekešom - predsednikom Saveta mesne zajednice Novi Itebej

Ove hladne novembarske dane iskoristili smo da postavimo par pitanja jednom od najmlađih predsednika Saveta mesnih zajednica na teritoriji naše opštine, Jožefu Kerekešu. Povod su bile nedavne investicije u Novi Itebej, selo od skoro 1000 stanovnika, koje naseljavaju pretežno mađari.

- Kao jedan od najmladjih predsednika Saveta mesnih zajedica na teritoriji opštine Žitište koji je izabran na prošlim izborima recite nam koji su vaši rezultati u proteklom periodu?

Za godinu i 6 meseci koliko sam na ovoj funkciji uspeli smo da dugogodišnje probleme da uvrstimo u naše prioritete, i u skladu sa svojim mogućnostima da ih rešavamo. Pre svega mislim na uređenje čitavog naselja i javnih površina. Zrepok nam je odobrio projekat za nabavku sadnica sa kojima smo obnovili parkovsko zelenilo, dobrovoljnim radom smo sredili atarske puteve i prilaze, fontanu u parku koja je bila preko dvadeset godina van funkcije. Uradili smo legalizaciju kapele, i kao najveći uspeh je rekonstrukcija doma kulture.

- Vredna investicija ove godine je realizovana u Novom Itebeju u pitanju je sanacija Doma kulture, da li su radovi stigli do samog kraja i recite više o ovoj investiciji?

Svaka investicija je bitna, ali investicijom u rekonstrukciju doma kulture je rešen dugogodišnji problem propadanja ovog objekta zbog nedostatka sredstava za njeno održavanje. Investicija je iznosila preko 23 miliona dinara je obuhvatila kompletnu rekonstrukciju objekta, počev od krovnog pokrivača, termoizolacije plafona i zidova, izrada novih plafona, izrada nove vodovodne i kanalizacione mreže, kompletna zamena elektro instalacija i ugradnja led rasvetnih tela, izrada podne košuljice i nove podne obloge, kao i zamena dotrajale unutrašnje stolarije. Radovi koji su bili projektom obuhvaćeni su privedeni kraju u predviđenom roku. Nažalost prvom fazom je bilo predviđeno samo uklanjanje grejnih tela i grejnih kanala, a ne i zamena, tj montaža nove opreme za grejanje. Opština nam je pomogla oko projekta, ali sama vrednost dodatnih radova za osposobljavanje doma kulture za redovan rad iznosi još blizu 6000000 dinara, i trenutno smo u potrazi za izvorima iz kojih bi to obezbedili. Nama sada preostaje montaža novih stolica u pozorišnoj sali, i zamena dotrajalog nameštaja i uređaja.

- Novi Itebej može da se pohvali sa novim dečijim igralište koje je realizovano uz pomoć Mađarske Vlade. Da li će biti još ovakvih ulaganja?

Novo dečje igralište koje je izgrađeno u dvorištu predškolske ustanove je jedan od vidova podrške razvoju predškolski ustanova koju pohađaju deca mađarske nacionalne manjine. Zahvaljujući programu Mađarske Vlade, i Nacionalnog Saveta mađarske nacionalne manjine dogovorili smo neku dinamiku razvoja predškolske ustanove u Novom Itebeju, ti radovi će biti usmereni prvenstveno na bezbednost dece, kako u samoj ustanovi tako i u njenoj okolini (to obuhvata, zamenu svih prilaznih staza oko zabavišta). Kako bi obezbedili zdravo odrastanje moramo decu edukovati o zaštiti životne sredine, i zbog toga će biti izgrađen letnjikovac, učionica u dvorištu okružen zelenilom.

- Nezaobilazna tema u našoj sredini je sport. Kako ocenjujete trenutno stanje sporta u Novom Itebeju?

Nažalost sport je trenutno jedna od najnezastupljenijih oblasti u našoj sredini. Negativan trend iseljavanja mladih je najviše pogodilo i fudbalski klub Bega, koji je ostao bez igrača. Mesna zajednica će u toku sledeće godine urediti legalizaciju sportskog terena za veliki fudbal, koji se i dalje vodi kao njiva.Što se tiče terena za male sportove koji su u takođe lošem stanju za njih su samo obećanja iz godine u godinu, ali se nadam da ćemo uskoro i mi stići na red.

- Zajedno sa funkcijom predsednika Saveta mesne zajednice vršite i funckiju šefa restorana MS u Srpskom Itebeju. Kako postizete sve ove velike obaveze?

Funkciju predsednika saveta Mesne zajednice sam prihvatio iz ljubavi prema svom mestu, i želje da se nešto uradi, da se nešto pomeri sa mrtve tačke. Pored ove funkcije koju obavljam volonterski, naravno da je neizostavno i primarno stalno zaposlenje. Peta godina rada u Zemljoradničkoj zadruzi Mrkšićevi Salaši mi je pomogla u tome da dobrom organizacijom, i kvalitetnim ljudima oko sebe sve postignem.

- Planovi za budućnost? U Novi Itebej je u proteklom periodu dosta ulagano da li ce se taj trend nastaviti?

Bez planova ovo ne bi ni prihvatio, ali nažalost svoje planove moramo uskladiti sa svojim finansijskim mogućnostima, koja su skoro pa nikakva zbog nedostatka samodoprinosa. Ali smo mi optimisti, i ne odustajemo. Otvaranjem Međunarodnog Graničnog prelaza Itebej će postati turističko mesto. Procena je nekih 8000 biciklista godišnje na ruti Temišvar-Zrenjanin, a Itebej je posle granice prvo mesto. Naši dalji planovi su usmereni na poboljšanju infrastrukture, izrade turističke mape itebeja, kao i turističke signalizacije. U postupku su predmeti za rešavanje sudbine nekoliko spornih objekata koji ugrožavaju bezbednost naših građana. Planirana je sadnja novih drvoreda na nekoliko lokacija.

- U susret nam idu tradicionalni Zimski susreti? Kako teku pripreme za ovu manifestaciju sa najdužom tradicijom u našoj opštini?

Itebejski Zimski susreti nam se bliže, krajem januara se vrata ove manifestacije otvaraju 37. put. Izuzetno smo ponosni da možemo biti domaćini ove najstarije manifestacije u našoj Opštini. Iako je do otvaranja ostalo oko dva meseca, mi i dalje nemamo rešen problem grejanja u domu kulture, kao ni stolica u pozorišnoj sali. Ali kao ni do sada, nećemo odustati, i verujem da ćemo i za ovaj problem pronaći najbolje moguće rešenje, tako da će 26. januara 2019. godine rekonstruisani Dom kulture zasijati u punom sjaju.

Comments powered by CComment