Gruja Petrol

USKRŠNJI PONEDELJAK - osvrt na prošla torčanska vremena

Najbolji način za poznavanje torčanske tradicije je poznavanje običaja koji se prenose sa generacije na generaciju. Ovog puta smo odabrali jedan događaj karakterističan za selo Torak a verujemo i mnoga druga sela:

NEKAD

Uskrs je najveći hrišćanski praznik koji ima specifične običaje. Prvi dan Uskrsa se slavi u krugu porodice. Drugog dana Uskrsa se ide na groblje.

Svi ukućani ustaju rano da bi završili svoje obaveze: muškarci namiruju stoku i pripremaju se za odlazak u crkvu, a žene spremaju ručak i prave krofne koje se nose na groblje. Najstarija žena iz kuće stavlja u tkanu torbu jelo koje se nosi na groblje za pokoj duše: slani kolak, kobasicu, crvena jaja, kolače i krofne. Stavlja se još i flaša sa rakijom i jedna čašica a bokal sa vodom se nosi u ruci.

U Malom Torku se na groblje išlo nakon završetka službe u crkvi, oko podneva. Na groblju sveštenik služi službu praćen muškin crkvenim horom. Glavna služba se obavljala u crkvici koja je donacija deda Ilije. Zatim se išlo do krstova upokojenih sveštenika gde se služilo koljivo, a obilazili su se i spomenici onih koji su umrli mladi. U Velikom Torku se na groblje išlo popodne posle ručka, a glavna služba se služila u centru groblja, kod velikog drvenog krsta. Nakon glavne službe jelo koje je donešeno na groblje se stavljalo na dva velika stola pokraj tog krsta i bilo je osveštano.

DANAS

Ovaj lepi običaj se održao do danas skoro nepromenjen. Svi idu na groblje doterani, sveštenik služi službu na istim mestima, jedino su se malo promenila jela koja se nose na groblje za pokoj duše.

Foto: Žena svečano obučena za Uskrs

 

Recept: KROFNE

5 dl mleka

5 dl vode

50g kvasca

2 kašike šećera

1 kafena kašičica soli

1 žumance

9 supenih kašika ulja

1kg - 1,5 kg brašna

Mleko smlačiti da bude toplo, dodati šećer i kvasac i ostaviti da kisne oko 30-tak minuta. U pripremljenu masu dodati so, žumance i postepeno brašno i mesiti. Kad je već testo lepo umešeno dodati ulje i nastaviti mesiti. Kad je testo lepo , glatko ostaviti da odmara 30-tak minuta. Nakon toga, izvaditi na brašno posutu podlogu i rastanjiti oklagijom što tanje, oblik pravougaonika, otprilike debljine oko 2 cm. Pola pravougaonika poprskati ili lagano namazati hladnom vodom i preklopiti na pola. Opet pola tretirati vodom i opet drugom polovicom preklopiti i tako tri do četiri puta dok se testo ne smanji u veličini, ali postaje deblje. Tako ostaviti 10-15 minuta. Za to vreme pripremiti masnoću u kojoj će se krofne peći. Testo rastanjiti debljine oko 1 cm i vaditi okruglom modlom, slagati na stoljnjak ili čaršav. Peći u dubokoj masnoći i pečene posuti sitnim šećerom.

Više o tradiciji i kulturi Torka u publikaciji "Torak, kultura i tradicija iz ženskog ugla", Udruženja žena „Banaćanke-Torak“

Comments powered by CComment