Gruja Petrol

Sanja Njergeš iz Banatskog Dvora, krupnim koracima do imidža vrhunske sportiskinje

Nizom uspešnih sekvenci u različitim sportskim disciplinama, fudbalu, odbojci, atletici, bičvoleju, malom fudbalu, Sanja Njergeš krupnim koracima, jezdi ka pijedestalu vrhunske sportiskinje i mlade dame koja zna šta hoće.

– Fudbal treniram od kako sam prohodala i lopta je oduvek bila moja omiljena igračka – iskrena je Sanja, uz napomenu da je njen otac, Nandor, bio profesionalni fudbalski golman i dugo godina je branio za prvoligašku ekipu Budućnosti iz Banatskog Dvora.

– Tata na treningu, ja pored aut linije sa liptom i onda kada završi svoj, trenira samnon, imala sam zaista sjajnog učitelja, koji me je osim tehnike, uveo u sve tajne sporta – iskrena je Sanja, uz podatak da je kroz celu osnovnu školu u Banatskom Dvoru, igrala fudbal sa dečacima, obzirom da u selu nije bilo ženskog kluba.

Uporedo sa pikanjem popularne bubamare, kao osmogodišnja devojčica, počela je da trenira i odbojku u lokalnom Odbojkaškom klubu Budućnost iz Banatskog Dvora, igrala na poziciji primača servisa i srednjeg blokera i vrlo brzo postala jedna od najboljih odbojkašica u timu.

Kao gimnazijalka, uz svakodnevno putovanje do Zrenjanina, nastavila je da uporedo trenira fudbal i odbojku, pojačala je redove drugoligaške ekipe ŽFK Proleter iz Karađorđevog parka, ali i da se bavi atletikom u istom klubu, jer su je zapazili treneri, a svoj talenat iskazala je u disciplini trčanje na 600 metara.

– Igram na poziciji levog beka i veznog fudbalera, obožavam da trčim i takmičim se, a ove sezone za malo nam je izmakao plasman u Prvu ženaku fudbalsku ligu – nastavlja Sanja Njergeš, koja je nakon završene Zrenjaninske gimnazije, upisala fakultet u Novom Sadu.

– Pravi je primer požrtvovane, ali i veoma odgovorne mlade osobe, koja zna šta su prave vrednosti i teži ka njima – uz silne pohvale za Sanjine nastupe na fudbalskom terenu, ističe predsesnik ŽFK Proleter iz Zrenjanina, Aleksandar Antanasijević.

Nakon maturiranja, školovanje u Zrenjanonskoj gimnaziji okončala je kap odličan učenik, Sanja je u Novom Sadu, upisala Fakultet za fizičko vaspitanje i tako ostvarila želju da profesionalno ostane u sportu i jednog dana, kao profesor fizičkog radi sa mladima u nekoj školi, ali i stekne licencu profesionalnog fudbalskog trenera.

Na kraju ovogodišnje uspešne sezone, kao kruna samopregornog rada i velikih napora, stigao je poziv da u narednoj pojača redove fudbalske ekipa novosadske Moskva iz Novog Sada, koja se plasirala u Prvu žensku ligu Srbije.

– Ponuda je primamljiva, lepo zvuči rang takmičenja iznad, mada sjajno mi je bilo u Proleteru, leto je dugo, ima vremena, odlučiću – dodaje Sanja, koja sa sportskom torbom prwpunom razne opreme, iz dana u dan putuje od terena do terena, igra mali fudbal, sudi, trenira odbojku i atletiku, ali ne zapostavlja ni folkor u rodnom selu.

– Trudim se da ne izostajem sa proba lokalnog Kulturno umetničkog društva u Banatskom Dvoru, nastupe ne.propuštam, e sad ako poneku probu propustim, gledaju mi kroz prste – uz osmeh kaže Sanja, trudeći se da ne izostane sa mnogobrojnih studentskih turnira i takmičenja za svoj fakultet, kao što su tradicionalna Difovijada i Evropsko takmičenje studenata Fakulteta za fizičko vaspitanje, na kojem je ove godine igrala mali fudbal za ekipu svog fakulteta.

Kako sama kaže, nakon završetka aktivnog bavljenja sportom, sebe vidi kao profesorku fizičkog vaspitanja, ali samo za decu nižih razreda osnovne škole, zbog toga što mališane želi da na vreme nauči koliko je fizička aktivnost važna za razvoj i život uopšte.

FUDBALSKI SUDIJA SA AUTORITETOM

Činjenica da je nakon uspešno završene škole za fudbalske sudije, već u prvoj sezoni odsudila 60 utakmica, kao glavni i pomoćni arbitar, dovoljno govori o volji mlade Dvorčanke, da se ostvari i u ovom segmentu sportske karijere.

ODBOJKU IGRA ZA BEOČIN

Zbog svakodnevnih obaveza na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Novom Sadu, u septembru prošle godine, pojačala je redove Odbojkaškog kluba Beočin iz ovog grada, koja se takmiči u Prvoj ligi Vojvodine i veoma je uspešna na poziciji srednjeg blokera.

DESETKE U INDEKSU

Jureći sa treninga na trening, ne zapostavljajući ni individualni rad sa svojim personalnim trenerom, Sanja je uspešno okončala prvu godinu na fakultetu u Novom Sadu, a u njenom indeksu, osim poneke devetke, su same desetke.

UZ SESTRU VLADARKA BIČ VOLEJA

Zajedno sa sestrom, koja je uspešna odbojkašica, Sanja se takmiči u bič voleju, odbojci na pesku, u kojoj je od 2018.godine neprikosnovena u Vojvodini.

Comments powered by CComment