Gruja Petrol

STANJE SPORTA U OPŠTINI ŽITIŠTE

Milenko Milaković potiće iz sportske porodice. Otac mu je ugledni sportski radnik, a sportom se bavila i njegova sestra, odbojkašica ŽOK "Žitište", ŽOK "Budućnost" Banatski Dvor. Milenko je igrao fudbal u Prvoj, Drugoj, Srpskoj i Vojvođanskoj ligi. Igra i danas. Kapiten je OFK Begej...

Fudbal je, kao i u većini sredina izvan naše opštine, najpopulariji sport...

- "To je, u ovom trenutku, samo delimično tačno. Pogledajte situaciju. U mesnim zajednicama Torda, Banatski Dvor, Torak i Banatsko Višnjićevo fudbalski klubovi ne funkcionišu. Ne mogu da prihvatim da se to pitanje postavlja kao problem, a iznose se podaci da ne postoji dovoljan broj zainteresovanih sportista, koji žele da u datim uslovima da igraju fudbal. Ako je tako onda nije problem što u Banatskom Dvoru, nema organizovanog bavljenja fudbalom. Fudbalski klub se ne takmiči i tačka.

Iz budžeta opštine se obezbeđuju sredstva za osnovne troškove svakog fudbalskog kluba. E, sada ako rukovodstva klubova žele da svojim fudbalerima daju i novac, da bi igrali, oni sami taj novac i treba da nađu. To je moj stav.

Znam i ja, kao i ostali sportski radnici, da je privreda naše opštine takva kakva je i da je teško, nemoguće, naći ozbiljnije sponzore ili donatore za sportske organizacije. Ja, međutim, mislim da je lakše ubediti mlade fudbalere da se fudbalom bave volonterski, bar u ligama u kojima igraju. I ono što, posebno hocu da poručim sportskim radnicima i sportistima, naravno, je to da bi mnogo više truda morali da ulože a aktivnosti u svojim MZ. Iskustva od ranije, a posebno iskustva koja danas imamo priliku da vidimo, su takva da je mesni samodoprinos postao osnov svih aktivnosti u svakoj MZ. Znam dobro da je nezaposlenost velika, da su plate radnika među najnižim, da se jedva preživljava, ali to je to. Pročitao sam da, recimo u MZ Torak gde nema samodoprinosta, gde nema sporta (mislim na fudbal, odbojku, košarku) a referendum o zavođenju mesnog samodoprinosa sprečavanju oni poljoprivrednici koji imaju ogromne posede. Sta to znači? To je ozbiljno pitanje." rekao je Milaković.

Košarkaški sport...?

- "Dobro. Koliko ja znam samo u jednoj MZ ili možda dve, je nekada postojao košarkaški klub, a sada ga nema. Mislim u Srpkom Itebeju i Ravnom Topolovcu. Košarka se tradicionalno igra u Žitištu i Banatskom Karađorđevu. To su dobri primeri za ono o čemu govorim i šta želim da sugerišem rukovodstvima sportskih organizacija, klubova. U Banatskom Karađorđevu su se okrenuli školi košarke. Imaju više ženskih i muških selekcija. Iz godine u godinu proizvode košarkašice i košarkaše za svoj tim. Igraju u najnižem rangu takmičenja. Sve košarkašice i košarkaši su amateri. Međutim, svako od njih, ako želi može da ode iz kluba u drugu sredinu, u sredinu gde je bogatija i gde, eventualno, mogu da napreduju, odnosno zarade. Ima dosta takvih primera... I to funkcioniše...

U Žitištu je priča nešto drugačija. ali takođe pozitivna. Košarkaški klub "Sveti Đorđe" uvek ima najviše ambicije, ali rukovodstvo kluba, koje ima kontinuitet skoro dve decenije, ako se ne varam, uspeva da nađe i dodatna sredstva za potrebe svoga kluba. Ima, dakle sponzore donatore. Njihov napredak je, do sada, sprečavala činjenica da nisu imali adekvatnu salu sa više rangove takmičenja. Verujem da će izgradnja hale u Banatskom Karađorđevu biti dodatni motiv za agilnu upravu i da čemo ih ubrzo gledati i u višem rangu takmičenja. Inače hala u Banatskom Karađorđevu je posebna priča. Moje mišljenje, odnosno, kako ja vidim dalje aktivnosti u vezi korišćenja tog savremenog sportskog objekta, izneću na organima SO Žitište."

Na teritoriji opštine do pre godinu, dve egzistirao je i ozbiljan muški rukometni klub. Radi se o RK "Napredak" iz Česterega koji, nazalost više ne postoji. Šta mislite o toj situaciji?

- "Nisam baš detaljno upoznat sa situacijom u kojoj se našao Rukometni klub "Napredak" iz Česterega, ali sam sklon mišljenju da nisu izabrali dobro rešenje. To kažem bez obzira na razloge koji su rukovodstvo kluba opredelili za tako drastičan kraj. Taj klub je u jednom periodu bio drugoligaš, sećam se, jedne godine je bio i najuspešnija sportska organizacija, taj klub je davao i najuspešnijeg sportistu i najuspešnieg sportskog radnika u izboru Sportskog saveza, na tradicionalnim izborima. Jedno je sigurno, imali su problema zbog nepostojanja adekvatne sale - hale na teritoriji Opštine Žitište u kojoj su mogli da treniraju i igraju. Nedostajala su im finansijska sredstva, ali mislim i da su zanemarili rad sa mlađim kategorijama. Verujem znajući da meštani vole rukomet, da će sada, kada na 2-3 km imaju uslove za treninge i utakmice, rad u RK "Napredak" biti obnovljen. Moje je mišljenje da rang takmičenja ne mora da bude uslov da bi klub postojao. Bavljenje sportom, zdrav život, prijateljstva koja se ostvaruju, mnogo je bitnije... Razgovaraće se još o rukometu u opštini bez obzira na činjenicu što se do sada igrao samo u MZ Čestereg."

Odbojkaški klubovi ŽOK "Žitište" i OK "Hercegovina", sa ženskom i muškom sekcijom, rekli bismo ćute i rade?

- "To su dva, odnosno tri dobra kluba. Žao mi je što je sa radom prestao da radi OK "Progresul" iz Torka kao i ŽOK "Budućnost" iz Banatskog Dvora. Odbojka je naš sport. Fenomenalni rezultati muške i ženske odbojkaške reprezentacije. U našem komšiluku, u Zrenjaninu odnosno Kleku imamo superligaše. Generalno odbojka se voli na našim prostorima. Smatram, bez obzira na sve, da imamo dovoljan broj klubova u našoj opštini. Smatram i da bi oni mogli u viši rang, ali tek kada se slože sve kockice. Znam da su sve tri kluba otvorena i da bi rado prihvatili sve zainteresovane odbojkašice i odbojkaše iz drugih mesta. Znači, ko je zainteresovan da uči, trenira na kraju igra - ima gde. Sale u Ravnom Topolovcu i Žitištu zadovoljavaju pravila ranga takmičenja u kojem igraju sva tri kluba."

Šta mislite o pojedinačnim sportovima?

- "Mi smo u opštini, ne tako davno, imali zaista respektabilan karate klub. KK "Yuko" imao je, mislim, sve sekciju u svim Mesnim Zajednicama. Iz tog kluba izašlo nekoliko državnih vicešampiona i šampiona na mnogobrojnim takmičenjima na kojima je klub učestvovao. Imamo danas klub borilačkih sportova. Koliko pratim rad tog kluba, znam da 4-5 njihovih takmičara odnosto takmičarki postiže vrhunske rezultate u zemlji i inostranstvu. U pitanju je kik boks i boks, KBS "Spartanac". Oni dobro rade. Imaju zvučna imena u stručnom delu kluba. Majstore borilačkih veština. A kada je tako dobri rezultati su neminovni. Nedavno je formiran i džudo klub. Dosta zainteresovanih mladih, dece i za taj sport. U kom pravcu će se to razvijati - videćemo ističe Milenko Milaković

Opštirnije u listu sportista opštine Žitište MARKER...

Izvor: Sportski savez opštine Žitište

 

 

 

Comments powered by CComment