Gruja Petrol

Žitištanka Ana Matić učestvovala je na Strip konkursu koji je održan u Narodnom muzeju u Zrenjaninu pod nazivom "Betmen - legenda o mračnom vitezu".

Konkurs je organizovan povodom zatvaranja izložbe "Zagonetač - godina prva" Stevana Subića koji trenutno sarađuje sa jedonom od najvećih izdavačkih kuća DC Comic.

Ana je na ovom strip konkuru osvojila je nagradu za izuzetan crtež i izuzetan kolor.

Nagrada je bila u vidu knjiga, notesa i blokova za crtanje a Anin rad pogledajte na fotografiji.

Write comment (0 Comments)

U Tordi je 19. novembra održana centralna manifestacija povodom Dana Mađarske dijaspore.

Na manifestaciji su učestvovale folklorne grupe, narodni orkestri, pevači, recitatori i citraši iz Torde, Kule, Novog Knezevca, Maradika, Vojlovice, Pančeva i Kikinde.

Manifestaciju je otvorio Aron Šutuš , predsednik Kulturnog Saveza Mađara u Vojvodini, a pozdravio Janoš Dobai, predsednik MZ Torda kao i Tamas Masa, sveštenik.

Write comment (0 Comments)

Potpisivanje trojnog ugovora o sufinansiranju mera energetske sanacije na teritoriji opštine Žitište upriličeno je u zgradi Opštine Žitište. Ugovor je potpisan između Opštine Žitište i građana (kao krajnjim korisnicima) i izvođačima radova (kao direktnim korisnicima).

Opština Žitište raspisala je i u 2022. godini Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima za građane sa teritorije opštine Žitište.


Ukupan odziv građana je veći od očekivanog, odnosno pristiglo je 223 prijave od čega je 96 građana ostvarilo pravo na subvencije i to 41 građana za zamenu stolarije, 30 građana za zamenu kotla, 14 građana za zamenu kotla i postavljanje cevne mreže, 4 građana za zamenu kotla na biomasu, 7 građana za postavljanje fasade.


Podsećamo, ukupan iznos sredstava koji je na raspolaganju od strane Opštine Žitište i Ministarstva rudarstva i energetike iznosi 10.5 miliona dinara, od kojih je 6.5 miliona izdvojila Opština Žitište, i 4 miliona Ministarstvo.

Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević ocenjuje ove aktivnosti kao bitan korak ka poboljšanju ukupne energetske efikasnosti na teritoriji opštine Žitište. Ovo je druga godina kako lokalna samouprava i Ministarstvo rudarstva i energetike realizuju poboljšanje energetske efikasnosti.

Konačnu listu korisnika možete pogledati na linku - Opština Žitište

Write comment (0 Comments)

Classen 023 vam nudi laminat sa širokim izborom dezena i prateće opreme, zatim najkvalitetnije garnišne, stiropor, lajsne, vrata, ukrasni stiropor i još mnogo toga.

Laminat nemačkog kvaliteta 1A klase sa cenama od 700 do 1200 dinara po m2, ali i laminati 1B klase, čije su cene niže i kreću se od 550 dinara po m2.

Classen 023 posluje već 4 godine u Aradcu i Žitištu, ali i u celoj Srbiji i pored prodaje oni vam mogu ponuditi i uslugu prevoza njihove robe, ali i ugradnje po najpovoljnijim cenama.

I zato budite slobodni da svratite do njih, radnim danima od 8 do 19 h odnosno subotom od 8 do 15 h, prodajne salone firme Classen 023 ćete pronaći u Aradcu na adresi Đure Jakšića 30, u Žitištu na adresi Cara Dušana 25 ili na Novoj pijaci Petefijeva 42, a kada dođete uverićete se u kvalitet proizvoda i povoljnijim cenama.

Takođe ih možete pozvati na telefon 069/133-84-74 i dobiti sve informacije koje su vam neophodne prilikom renoviranja vašeg doma.

Write comment (0 Comments)

U organizaciji udruženja žena „Međanke“ održana je deveta tradicionalna gastronomska manifestacija „Pitijada“ u Omladinskom domu u Međi.

U takmičarskom delu učestvovalo je šesnaest udruženja žena čije se vredne i spretne predstavnice takmičile u pripremi najukusnijih i najlepših slanih i slatkih pita.

Veliki broj žena, prijatelja i saradnika udruženja okupio se i uživalo u sjajnoj atmosferi u Međi. Irena Ristić, predsednica Udruženja "Međanke" pozdravila je sve prisutne i izrazila zahvalnost mnogima koji u pomogali u održavanju manifestacije.

U slanim pitama prvo mesto je osvojilo udruženje žena iz Torka, drugo mesto je osvojilo udruženje žena iz Aleksandrova, dok je treće mesta osvojilo udruženje žena iz Boke. U slatkim pitama prvo mesto osvojilo je udruženje žena iz Međe, dok je drugo mesto osvojilo udruženje žena iz Kikinde a treće udruženje žena iz Međe.

Pokrovitelji manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za privredu, vodoprivredu i šumarstvo i Turististička organizacija opštine Žitište.

Write comment (0 Comments)

Dobrovoljno vatrogasno društvo Torak osnovano je davne 1930. godine.

Trenutno broji oko 90 članova i najveći broj članova je od 18 do 55 godina.

U razgovoru sa predsednikom DVD Torak Popi Kristijanom rečeno nam je da najviše u toku godine imaju intervencija u polju odnosno poljskih požara, ove godine ih je bilo tačno 14.

Takođe, moramo istaći da svake godine pokušavamo da opremimo vatrogasnu jedinicu a ove godine smo dobili oko 800 hiljada dinara za nabavku opreme i oko 400 hiljada dinara za nabavku vatrogasnih odela.

Uspeli smo i da renoviramo prostorije društva kao i da postavimo hidrant što će nam mnogo značiti za dalji rad.

Write comment (0 Comments)

Lea Radlovački iz Žitišta dobila je priznanje dnevnog lista "Dnevnik". Godišnja novinarska nagrada za Leu uručena joj je danas na dan proslave 80 godina ovog dnevnog lista.

Kako se kaže u obrazloženju žirija Lea "u svakom momentu, može da radi bilo koji novinarsko urednički posao u Dnevniku i iako je mlada služi za primer mlađima kako uspeti u ovom teškom poslu".

Lea više od 8 godina gradi novinarsku karijeru u Dnevniku,od skoro je postala urednik Novosadske hronike u Dnevniku, rubrike u kojoj je pre 8 godina i počela da radi, takođe, poznata je između ostalog po reportažama iz naše opštine i okoline i moramo istaći da smo i mi uvek imali odličnu saradnju sa njom i njenim kolegama. Foto: dnevnik.rs


Write comment (0 Comments)

U mesecu novembru u Srbiji se održava manifestacija Noć pozorišta. U okviru ovog događaja, publika i ljubitelji pozorišta mogu besplatno ili po simboličnoj ceni da gledaju predstave širom zemlje.
 
Veliki broj pozorišta u Srbiji priključili su se Noći pozorišta. U organizaciji Turističke organizacije opštine Žitište i amaterskog pozorišta "Jovica Jelić" iz Banatskog Karađorđeva publika u opštini Žitište može pogledati dve predstave.
 
U ponedeljak 28. novembra predstavu Prosidba i u sredu 30. novembra predstavu Čorba od kanarinca. Predstave počinju u 19 časova u Domu kulture u Žitištu, ulaz je besplatan.

 

Write comment (0 Comments)

Agencija za bezbednost saobraćaja raspisala je javni poziv za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za upotrebljavane traktore marke IMT 533, 539, 540, 542 i 549.

Rok za prijavu do 30. 11. 2022. godine.

Poziv možete pogledati na linku Agencije za bezbednost saobraćaja: OVDE kao i na linku Opštine Žitište OVDE.

Sva zainteresovana fizička lica mogu da podnesu zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja, koji treba da sadrži: potvrdu da je fizičko lice izmirilo sve obaveze po osnovu poreza na imovinu, jednu fotografiju (prednja strana) traktora za koji se dodeljuje zaštitni ram i kopiju saobraćajne dozole, tj da je bar jednom registrovan.

Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor možete preuzetOVDE.

Write comment (0 Comments)

Opština Žitište dala je na uvid na zvaničnom sajtu (zitiste.org) kapitalne investicije odnosno kapitalne projekte koji su u planu da se realizuju sledeće budžetske - 2023. godine. Naravno, sve investicije koje se navode zavisiće i od pokrajinskih i republičkih organa odnosno sufinansiranja i finansiranja istih.

Kao najveće investicije planiraju se:

1. Izgradnja i opremanje bunara i vodovodne mreže u naseljenim mestima opštine Žitište u vrednosti od 118 miliona dinara odnosno

2. Uređenje domova kulture u naseljenim mestima opštine Žitište 40.000.000 dinara

3. Rehabilitacija pešačkih staza - trotoara u u opštini Žitište - 10.000.000 dinara

4. Održavanje lokalnih puteva i ulica u naseljenim mestima opštine Žitište - 6.000.000 dinara 

5. Izgradnja kapela na grobljima u naseljenim mestima opštine Žitište - 10.000.000 dinara

6. Rehabilitacija atarskih puteva u opštini Žitište - 40.000.000 dinara

7. Elektroenergetsko i telekomunikaciono opremanje radne zone - lokalitet 6 u Žitištu - 36.274.301 dinara

Write comment (1 Comment)

Opština Žitište raspisala je javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima za građane sa teritorije opštine Žitište.

Ukupan odziv građana je veći od očekivanog, odnosno pristiglo je preko 220 prijava.

Podsećamo, ukupan iznos sredstava koji je na raspolaganju od strane Opštine Žitište i Ministarstva rudarstva i energetike iznosi 10.5 miliona dinara, od kojih je 6.5 miliona izdvojila Opština Žitište, i 4 miliona Ministarstvo.

Predlog konačne rang liste (ime i prezime, mesto, broj bodova) :

Zamena spoljnih prozora i vrata za porodične kuće i stanove

1 Drago Stojanović Banatski Dvor 97,5
2 Meng Aleksandar Žitište 93
3 Boro Ždralić Torak 92,5
4 Ranko Кnežević Banatski Dvor 91
5 Dragana Melar Banatski Dvor 90
6 Vojislav Кesić Banatski Dvor 90
7 Vida Martinović Banatsko Кarađorđevo 89,5
8 Igor Ruža Torda 87,5
9 Janik Eržebet Hetin 86
10 Petar Dapčević Banatsko Кarađorđevo 83,5
11 Gordana Vujović Međa 83
12 Laslo Galgo Banatski Dvor 80
13 Sobodan Davidović Žitište 78,5
14 Persida Pavlov Srpski Itebej 77,5
15 Branislav Roksandić Ravni Topolovac 77
16 Boris Ćurguz Žitište 76,5
17 Stojanka Ratković Žitište 76
18 Bojan Marčeta Žitište 74
19 Кiš Biljana Ravni Topolovac 72,5
20 Novo Zubac Ravni Topolovac 72,5
21 Vukašin Tomić Ravni Topolovac 69
22 Predrag Amižić Žitište 66
23 Mirko Davidović Žitište 61
24 Vitomir Petrović Međa 58,5
25 Milan Čučković Žitište 46
26 Ninoslav Amižić Žitište 38,5
27 Šandor Maković Novi Itebej 36
28 Dorijan Rošu Torak 84,5
29 Miljko Dragašević Banatsko Кarađorđevo 83,5
30 Dragana Mijatović Žitište 82,5
31 Ilona Juhas Torda 81
32 Aleksandar Bunjevac Torak 68,5
33 Vesna Ribić Čestereg 67,5
34 Eva Farkaš Torda 66
35 Iljana Jojić Torak 66
36 Slavica Balaban Žitište 66
37 Petko Vuković Banatski Dvor 64,5


Termička izolacija zidova za porodične kuće

1 Živojin Jezdin Međa 73,5
2 Endre Pataki Torda 67,5
3 Boja Smiljanić Banatsko Кarađorđevo 66
4 Pataki Ervin Torda 66
5 Vitomir Maljković Banatski Dvor 65
6 Tibor Čorba Torda 65
7 Đeri Čaba Banatski Dvor 61
8 Ljubica Maljković Banatski Dvor 61
9 Nikola Labus Banatsko Кarađorđevo 58,5

Nabavka i instalacija kotlova za gas za porodične kuće

1 Dušan Marković Srpski Itebej 90,5
2 Ildiko Кovač Novi Itebej 83
3 Dušan Кljaić Torak 82,5
4 Jožef Antal Novi Itebej 81
5 Ede Ormoš Novi Itebej 78
6 Srbislav Živanov Međa 71
7 Etel Šipoš Novi Itebej 61
8 Atila Astaloš Novi Itebej 60
9 Mihalj Кoso Žitište 59
10 Žolti Ilijin Srpski Itebej 57,5
11 Bosiljka Stamenković Srpski Itebej 57,5
12 Кlara Кoložvari Novi Itebej 56
13 Marin Кnežević Čestereg 52
14 Zoran Rodić Žitište 48,5
15 Predrag Arsić Srpski Itebej 48,5
16 Ivana Rapajić Banatski Dvor 47
17 Željko Janković Žitište 45
18 Draginja Bogić Srpski Itebej 44,5
19 Dragan Radaković Žitište 43,5
20 Milorad Radinović Žitište 41
21 Branislav Savić Međa 41
22 Sava Robert Žitište 38,5
23 Milan Rodić Žitište 38,5
24 Miloš Nedeljković Žitište 36
25 Milan Кnežević Banatski Dvor 35
26 Branko Zorić Žitište 31
27 Ljiljana Radaković Žitište 31
28 Branko Danilović Banatski Dvor 26
29 Mirća Lelea Torak 25
30 Goran Кujundžić Ravni Topolovac 25


Nabavka i instalacija kotlova na gas i ugradnja cevovodne mreže za porodične kuće

1 Novica Žarković Banatski Dvor 96
2 Nikola Plećaš Banatsko Кarađorđevo 83
3 Marinel Fluture Torak 81
4 Leposava Matić Žitište 78,5
5 Avram Jon Torak 66,6
6 Dragan Novak Žitište 66
7 Dragan Radonja Ravni Topolovac 65
8 Nikola Jakšić Banatsko Кarađorđevo 62,5
9 Svetozar Škorić Banatsko Кarađorđevo 61
10 Zorana Aracki Srpski Itebej 61
11 Mita Petrov Srpski Itebej 52,5
12 Dara Vručinić Žitište 51
13 Radovan Umićević Žitište 39,5
14 Anka Smiljanić Banatski Dvor 39


Nabavka i instalacija kotlova za biomasu

1 Aleksandar Ratković Žitište 81
2 Nandor Dobai Torda 59,5
3 Atila Patai Novi Itebej 48,5
4 Mladen Vujinović Čestereg 36

Više na sajtu Opštine Žitište - Konačna rang lista

Write comment (0 Comments)

U petak 26. novembra u Beogradu potpisani su ugovori između Ministarstva za brigu o selu i jedanaest mladih porodica iz opštine Žitište.

Ispred ministarstva je ugovore potpisao ministar Krkobabić, lokalnu samoupravu je zastupao član Opštinskog veća Predrag Lučić a sredstva su dodeljena porodicama Popov, Huba, Novakov, Marinkov, Trivunović, Vrekić, Barbul, Kovač, Rajlić, Stanišič i Reštaš .

Na taj način je kupljeno jedanest kuća i to u Česteregu, Tordi, Novom i Srpskom Itebeju, Hetinu, Banatskom Dvoru i Banatskom Karađorđevu. Ukupno je dodeljeno 8,9 miliona dinara.

U ovoj godini do sada su odobrena sredstva za 23 porodica za kupovinu seoskih kuća na teritoriji opštine Žitište.

Write comment (1 Comment)

Obaveštavaju se građani opštine Žitište da u skladu sa Odlukom o opštem uređenju naseljenih mesta i komunalnom redu nije dozvoljeno da se na javnim površinama parkiraju poljoprivredne i radne mašine, neregistrovana, havarisana ili odbačena vozila, priključna oprema i druga oprema ili mašine u periodu kada se ne vrše sezonski radovi i to od 1. novembra do 31. marta. 
 
Takođe, u skladu sa Odlukom o održavanju javnih zelenih površina, javne površine ispred građevinskih objekata (domaćinstava) potrebno je redovno održavati i uređivati na način koji ne narušava izgled naseljenog mesta i da visina trave ne prelazi 25 cm.
 
Svako nepoštovanje zakonom utvrđenih propisa je kažnjivo, a komunalna inspekcija će sprovesti sve neophodne Zakonom predviđene mere.
 
Foto: Angažovanje komunalne službe po nalogu komunalne inspekcije
 
Write comment (0 Comments)

U Srpskom Itebeju na objektu predškolske ustanove Desanka Maksimović završeni su radovi na rekonstrukciji.

Sa samostalnom građevinskom radnjom „GP MPM” iz Zrenjanina, Opština Žitište krajem avgusta meseca 2022. godine zaključila je ugovor o investicionom održavanju objekta predškolske ustanove u Srpskom Itebeju.

Po kriterijumu najniže cene, izdejstvovano je da posao sređivanja objekta predškolske ustanove u Srpskom Itebeju, Opština Žitište izvođačima radova plati 6.471.585 dinara (sa PDV-om).

Write comment (0 Comments)

U žitištanskom Domu kulture u subotu 12. novembra održan je godišnji koncert kulturno umetničkog društva ''Milan Mića Sučević''.

130 članova KUD "Milan Mića Sučević" nastupilo je na godišnjem koncertu i obeležili 61 godinu postojanja.

Nove koreografija ali i veliki broj mladih igrača i muzičara garantuju da će društvo još dugo živeti među žitištanima i ponosno nositi ime nakadašnjeg igrača i koreografa Milana Miće Sučevića.

Write comment (0 Comments)

U četrvtak 24. novembra 2022. godine realizujući ovogodišnje planove i aktivnosti održana je još jednom, 21. put po redu sportska manifestacija “Koračaj smelo - bez poroka” koja predstavlja završnu manifestaciju u realizaciji akcije Sportskog saveza Opštine Žitište "Borba protiv bolesti zavisnosti". Šutiranjem “trojki” naši osnovci su još jednom pokazali da žele da žive zdravo, da se bave sportom i da koračaju smelo.
 
 
Akcija se sprovodi u saradnji sa doktorkama Doma zdravlja Žitište i opštinskom organizacijom Crvenog krsta u svim osnovnim školama sa učenicama i učenicima sedmih i osmih razreda. Obuhvata stručno-edukativno predavanje o štetnosti prvenstveno droge, potom alkohola i cigareta. U sklopu ove akcije učenici rade i anonimnu anketu, na osnovu čijih rezultata se pravi Plan i Program rada Sportskog saveza za narednu godinu.
 
 
U sali OŠ “Đorđe Košbuk” Tork već dvanaestu godinu ova manifestacija okuplja oko stotinak učenika – takmičara, direktore osnovnih škola, nastavnike fizičkog vaspitanja. Manifestaciji su prisustvovali i pomoćnik predsednika opštine Edit Sarka, član opštinskog veća Maja Grujić, direktorka centra za socijalni rad Jelena Ivančević, sekretar Crvenog krsta Dragan Pušara, direktorka OŠ “Sveti Sava” Snežana Majkić i sportski inspektor Milenko Milaković.
 
 
Na početku takmičenja sve prisutne je pozdravila je generalna sekretarka Sportskog saveza opštine Žitište Smiljka Jakšić, zatim se obratila direktorica Osnovne škole "Đorđe Košbuk" iz Torka Renata Besu Petrović, sve je još jednom pozdravila dr Hajnalka Čapo Čikoš podsećajući sve prisutne da je zdravlje najvažnije i da su svi sportisti zdravi ljudi. Dejan Melar, predsednik Sportskog saveza Opštine Žitište svečano je otvorio ovogodišnju manfestaciju.
 
Po tradiciji, dobra saradnja se nastavlja. Naši dragi gosti, sportisti iz predškolske ustanove “Desanka Maksimović” svoj doprinos su dali koreografijom “Rešio sam nekim spotom da se bavim”. Potom su “šutirali” i naši gosti, dr Hajnalka Čapo Čikoš, Milenko Milaković, vaspitačica Marija Maljković i porfesor Svetlana Perović koja je bila i najpreciznija.
 
 
Kao i sve sportske manifestacije koje je organizovao Sportski savez do sada i ova manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Skupštine Opštine Žitište. Savez je kao i do sada obezbedio prevoz za sve učesnike, užinu, osvežavajuće napitke, medalje za pobednike i naravno majice za sve učesnike.
 
Medalje za najuspešnije dodelio je predsednik Nadzornog odbora Sportskog saveza opštine Žitište Milenko Martinović, a najprecizniji su bili:
 
Peti razred: 1. Milana Martinović Banatsko Karađorđevo, 2. Dunja Novaković Ravni Topolovac, 3. Kristina Gruja Torak, 1. Vukašin Pejović Žitište, 2. Aleksa Suđžuković Žitište i 3. Dejan Lisica Srpski Itebej.
Šesti razred: 1. Nevena Trivunović Banatski Dvor, 2. Anđela Žarković Banatsko Karađorđevo, 3. Anđela Medarević Žitište, 1. Aleksa Domazet Ravni Topolovac, 2. Nemanja Trivunović Torak i 3. Nikola Pavlović Spski Itebej.
Sedmi razred: 1. Darija Nastase Ravni Topolovac, 2. Milica Nikolić Međa, 3. Katarina Milošev Srpski Itebej, 1. Marko Savić Čestereg, 2. Luka Šolaja Žitište i 3. Goran Stanojev Srpski Itebej.
Osmi razred: 1. Milica Radaković Žitište, 2. Miona Karan Žitište, 3. Sara Stojanović Međa, 1. Matej Paunesku Torak , 2. Stefan Ćulibrk Žitište i 3. Aleksandar Matić Srpski Itebej.
 
Write comment (0 Comments)

Tokom ove nedelje predstavnici Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine posetili su 21 obrazovno-vaspitnu ustanovu na teritoriji AP Vojvodine.

U akciji pod nazivom „Posete školama 2022”, ustanove su obišli potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš, podsekretar Viktor Pal, kao i pomoćnice pokrajinskog sekretara Milica Vučićević, Tijana Pavlov i Milinka Hrćan.

Razlog posete školi u Hetinu je nedavna sanacija objekta koja je iznosila 9.912.646,20 dinara sa PDV i to od AP Vojvodine iznos od 8.260.538.50 dinara i 1.652.107,70 dinara iz budžeta Opštine Žitište.

Ovim radovima obezbedili su se kvalitetniji i bezbedniji rad ove ustanove.

Write comment (0 Comments)

Fudbalska reprezentacija Srbije počinje svoje utakmice u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Kataru, međutim i sam plasman na ovo prvenstvo je veliki uspeh za našu reprezentaciju.

Mnogi ljubitelji fudbala moći će da uživaju gledajući utakmice putem tv prenosa ali ima i onih koju su odlučili da otputuju u Katar i gledaju utakmice uživo.

Jedan od njih je i Zoran Babić iz Žitišta koji se odlučio da ide na Svetsko prvenstvo par meseci ranije pre samog održavanja.

Write comment (0 Comments)

ZREPOK je ove godine podržao 14 projekata u ukupnom iznosu od 500 hiljada dinara.

Ove godine tri školska centra sa teritorije opštine Žitište i mesna zajednica Banatski Dvor dobila su sredstva.

OŠ "Nikola Tesla" Banatsko Karađorđevo 60.300 dinara,
OŠ "Sveti Sava" Žitište 35.000 dinara,
OŠ "Miloš Crnjanski" Srpski Itebej 26.400 dinara i MZ Banatski Dvor 25.050 dinara.

Sredstva će biti upotrebljena za ozelenjavanje javnih površina odnosno za uređenje dvorišta osnovnih škola.

Write comment (0 Comments)

Kafic koji iza sebe ima tradiciju kvalitetnog provoda i stalnih nasmejanih gostiju, caffe Art, nakon kraće pauze svojim svetlima ponovo je obasjao Žitište sa potpuno renoviranim enterijerom

Dođite i uživajte u prvoj jutarnjoj kafi, ili u popodnevnom opuštanju sa prijateljima uz širok asortiman alkoholnih i bezalkoholnih pića. Sa Vama od 1998. godine.

U petak 25. novembra svečano je otvaranje zimske sezone uz Parlament bend.

Očekujemo vas. Dobro došli - poručuju iz caffe ''ART'' u Žitištu

Write comment (0 Comments)

U nedelju 13. novembra 2022. godine održaće se izbori za članove Saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji.
 
Lista ”Rumuni zajedno za bolju buducnost” poziva sve građane koji su upisani u posebni birački spisak da iskoriste svoje pravo i da glasaju za listu broj 1 na glasačkom listiću ”Rumuni zajedno za bolju budućnost”.
 
Biračka mesta se nalaze u Torku u prostorijama Doma kulture i Osnovne škole “Đorđe Kožbuk, glasa se u vremenu od 7 do 20 časova.
Write comment (0 Comments)

Tri generacije porodice Knežević osnovale su destileriju, a san dug 20 godina konačno je doživeo svoju javu.

Sve je počelo u bašti ispod stabala šljive i odatle se priča proširila dalje. Milan i Nataša imaju troje dece, a svi poslovi oko destilerije ravnopravno su raspoređeni i svako ima svoj zadatak.

Tradicija i nove tehnologije i metode malo se prepliću potvrdio nam je Nikola. Oba sina imaju po svoj kazan oko kojeg vode računa kao i oko samog procesa proizvodnje rakije.

Najmlađi član domaćinstva je Marija koja je preuzela dobar deo posla jedne domaćice kao i deo oko destilerije. Tri vrhunske vrste rakije služe se u ovoj kući svim gostima kao i domaćim dok sede i prave planove za budućnost.

Više u prilogu Rtv Santos

Write comment (1 Comment)

U vrtićima naše Predškolske ustanove od ove radne godine realizuje se novi program rada koji deci omogućava da na najbolji mogući način stiču znanja i veštine koje su im potrebne tokom celog života.

Vaspitačice su znanja stečena tokom obuke o primeni novih Osnova implementirale u svoju praksu, pa su promene vidljive već od samih ulaznih vrata svih vrtića.

Vaspitno- obrazovni rad u žitištanskom vrtiću u toku protekle radne godine odvijao se pod mentorstvom, a rezultati takvog rada vidljivi su deci, njihovim porodicama ali i celokupnoj lokalnoj zajednici. Danas mališani u vrtićima uče kroz teme/ projekte koje razvijaju u svojim vaspitnim grupama. 

Istraživačke aktivnosti im omogućavaju da se bave za njih smislenim temama na prihvatljiv način - kroz igru. Dok jaslenci uživaju u za njih uređenom prostoru koji podstiče celokupan razvoj, najmlađi uče kako da se osamostale kroz projekt "Obuci se", nešto starija deca istražuju beskraj, a oni još stariji bave se istraživanjem na temu "Pre i posle".

Pripremne grupe istražuju  specifičnosti Republike Kine, ali istražuju i život životinja na farmi. Veliku podršku deci i vaspitačima pružaju saradnici koji se uvek rado odazivaju pozivu i nesebično sa decom dele svoja značajna iskustva. U vrtiću vlada vedra atmosfera dobrodošlice i prihvatanja različitosti u svakom smislu, jer takvo okruženje obezbeđuje da se  dobro osećaju kako deca, tako i odrasli. Delić života u vrtiću dočaravaju fotografije sa raznolikih aktivnosti.

Write comment (0 Comments)

Strana 1 od 97