Gruja Petrol

Knjižara "Casper 023" sa sedištem u centru Žitišta prepoznatljiva je po prodaji kvalitetnog školskog pribora, kancelarijskog materijala, galanterije, kao i raznovrsnih igračaka.

Dugogodišnje iskustvo i izuzetno povoljni uslovi kupovine doprineli su tome da roditelji za svoju decu kupuju školski pribor na proverenom mestu.

"Zaista smo se potrudili da našu ponudu učinimo što raznovrsnijom, kako bi roditeljima olakašli pripreme za svima dobro poznati, 1. septembar" - poručili su iz Casper 023

Radno vreme: Radnim danom 8h-16h, subotom 9h-13h

Tel : 062 96 33 277

Write comment (0 Comments)

Poštovani dobrovoljni davaoci krvi iz Novog i Srpskog Itebeja ! Crveni krst Žitište organizuje redovnu, planiranu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi u ponedeljak 10.08.2020. godine u Domu kulture u Novom Itebeju.

Akcija će se održati u vremenu od 9,00 do 11,00 časova. Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju, jer su zalihe krvi i u redovnoj saituaciji veoma male u ovom periodu, a sada posebne teškoće u prikupljanju jedinica krvi predstavlja Kovid-19.

Takođe vas molimo da se pri dolasku na akciju pridržavate obaveznih mera zaštite koje je propisao Krizni štab. Nošenje maske je obavezno, kao i držanje distance između osoba. Nadamo se da ćete kao i mnogo puta do sada iskazati svoju nesebičnu humanost I odazvati se akciji, čime ćete dati svoj nemerljivi doprinos spašavanju ljudskih života. Hvala unapred, vaš Crveni krst Žitište.

Write comment (2 Comments)

Održana je odlična akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Novom Itebeju. I pored veoma toplog i sparnog vremena odazvao se veliki broj dobrovoljnih davalaca, čak dvadeset dvoje.

Punktirano je njih osamnaest i time je plan više nego ispunjen. Na samoj akciji su ispoštovane sve preventivne mere propisane od Kriznog štaba za bornu protiv kovid infekcije, a ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine je prezadovoljna organizacijom i načinom realizacije pomenute akcije.

Disciplina dobrovoljnih davalaca, strpljenje i poštovanje mera su posebno došli do izražaja. Pored volontera Crvenog krsta Žitište, u organizaciju akcije se aktivno uključila i Mesna zajednica Novi Itebej.

Crveni krst Žitište se ovim putem zahvaljuje pre svega dobrovoljnim davaocima koji su se odazvali akciji, a potom i MZ Novi Itebej i volonterima, jer su svi zajedno doprineli da ova akcija protekne u najboljem redu.

Write comment (0 Comments)

Prošle godine u teškoj saobraćajnoj nesreći život su izgubili mladići iz Srpskog Itebeja Marinkov Ljubomir i Dejan Tot. Danas u njihovu čast i sećanje u Srpskom Itebeju na ribnjaku sportskih ribolovaca "Šaran" održava se prvi memorijalni turnir u ribolovu "ZA LJUBU I DEJU"

Na ovo takmičenje prijavilo se 50 takmičara, a organizatori su ribolovačko udruženje "Šaran" i porodice nastradalih momaka. Ljubomir i Dejan bili ljubitelji pecanja, a fotografije ovih momaka, u prostorijama udruženja, čuvaju sećanje na dva druga koji su većinu vremena provodili zajedno.

Write comment (0 Comments)

Alesandro je završio Fakultet organizacionih nauka, sa dodatnim obrazovanjem na američkom Mari Stejt univerzitetu, pod stipendijom Stejt departmenta, gde je za glavni predmet imao marketing. Pri povratku iz Amerike, radio je u marketinškoj agenciji “Degordian”, nakon čega je prešao na PLAY radio, na mesto menadžera prodaje. Tokom pet godina na PLAY radiju ostvario je komunikaciju sa preko 300 kompanija iz Srbije iz sveta, a sâm radio je tokom tog perioda najslušaniji radio u Srbiji.

Velika ljubav mu je fotografija i imao je nekoliko samostalnih izložbi po zemlji, a neke od njih su objavljene i u magazinu “National Geographic”. Trenutna okupacija u slobodno vreme mu je Jutjub kanal “Slonoxy Pictures”, a razvija i mali privatni side-gig “Iridescentee” i “Bukvalno majica”. Obožava da putuje i svaki dinar ulaže u avionske karte.

Zašto ste odlučili da ostanete u Srbiji?

Neću da kažem da sam odlučio da ostanem, jer uvek postoji mogućnost da negde odem. Ali u ovom trenutku mislim da je u redu za mene da budem u Srbiji. To ne znači da ću ostati zauvek.

Šta ste želeli da budete kad ste bili mali?

Iskreno, nisam siguran da sam želeo bilo šta, svašta me je zanimalo pomalo, od slikarstva do kompjuterskih procesora.

Omiljeni predmet u školi?

Hajde da kažemo da je to bila informatika, tu sam najviše uživao, jer sam znao više od nastavnice. 😊

Poslovni uzor?

Stiv Džobs – definitivno poslovni, ali nikako životni.

Kao podrška mladim i uspešnim ljudima koji ostaju u Srbiji i grade svoje profesionalne karijere u domaćim kompanijama, medijska kuća BIZLife je ove godine, treći put zaredom, formirala listu 30 najuspešnijih sa manje od 30 godina!

Izvor: BIZLife magazin. Foto: BIZLife magazin

Write comment (0 Comments)

Restoran MS u Srpskom Itebeju je svoje sadržaje upotpunio sa dečjim igralištem koje ispunjavama sve uslove za bezbedno korišćenje.

Najmlađi posetioci uzrasta od 2-8 godina će moći da uživaju u ljuljaškama, klackalicima, toboganima...

"Ovo je idealno mesto za dečiju igru koje je pokriveno video nadzorom" - istakao je menadžer restorana MS Jožef Kerekeš.

Write comment (0 Comments)

Žitištanin Bojan Marčeta pre tri godine odlučio je da oformi plantažu aronije nadomak Žitišta. Na lokaciji gde se nalazila zapuštena njiva više od deset godina, sada se nalazi plantaža od 700 stabala aronije.

U početku je to bio mukotrpan posao, gusto šiblje je bilo osvojilo ovu lokaciju, radilo se sečenje trnja, tarupiranje i oranje. Zatim sadnja lucerke koja je za pet godina uspela da iskoreni šiblje, a posle toga došlo je na red i sadnja aronije i redovno košenje trave. Kako Bojan kaže noćna mora svakog uzgajivača aronije je rutava buba koja napada aroniju pa je i on sam imao borbu da ih se reši.

U ponedeljak 10. avgusta počela je i prva berba pa smo tom prilikom posetili plantažu. Vredni radnici krenuli su od jutarnjih časova da beru ovu lekovitu biljku.

Svi zainteresovani mogu dozu zdravlja u bobicama naručiti na broj telefona 064 487 07 26 ili na facebook i instagram stranici Zdravo od Bobica a 1kg aronije je 250 dinara.

 

Write comment (0 Comments)

Fast food "Alpi" sa tradicijom od 20 godina postojanja u Žitištu se uvek trudi da obogati svoju ponudu sa nečim novim, a proizvod "Chicken kokice" će sigurno zadovoljiti prave ljubitelje hrane.

Lepa vest je da su od sada u ponudi najdražih recepata od piletine i grilovane pileće kokice od lepog pakovanja do još prefinjenijeg ukusa.

Ako vam je brzo vreme donelo i brz način ishrane - zašto da ne iskoristite priliku da ponekad uživate u porcijama "hrane za dušu".

Tel: 064 355 36 94

Write comment (0 Comments)

U toku ovih letnjih dana meštani Torka, uglavnom omladine, odlučili su da urede obalu Begeja za kupanje kao i da naprave teren za odbojku na pesku.

Oni su već obezbedili pesak uz pomoć meštana Torka, a plan im je da u toj nameri pomogne i Mesna zajednica Torak, u vidu materijala za teren za bič volej.

Uz ovu radnu akciju u narednom periodu imaće bolje uslove za lepo provođenje letnjih dana na obali Begeja.

Write comment (1 Comment)

Do Nade Grozdanić nas je sasvim slučajno dovela fotografija oslikane tikve koja je kružila društvenim mrežama. Nekoliko dana kasnije, u njenom domu u selu Međa, upoznala nas je sa nizom drugih predmeta koje je oslikala, izradila i restaurirala. Ispostavilo se da je ona tikva, oslikana kao ruska „matrjoška“, zapravo jedan od jednostavnijih radova koje je kreirala

Svoj kreativni svet počela je da stvara pre osam godina, u periodu kada je već bila u penziji. To vreme je, kaže, ono koje ranije nije imala jer su prioriteti bili porodica i posao. Znala je da će jednog dana ispuniti svoju veliku želju i baviti se slikarstvom kao hobijem. Pre slikarstva, Nada se oprobala u nekoliko drugih, jednostavnijih tehnika.

– Sve je počelo onda kada sam na Fejsbuku videla fotografije radova moje prijateljice iz Zrenjanina. Ona se u to vreme ozbiljno bavila dekupažom i poželela sam da se oprobam u tome. Mnogo mi je pomogla upućujući me na tutorijale o načinu ukrašavanja predmeta dekupažom, u grupe na društvenim mrežama koje su okupljale žene zainteresovane za tu tehniku. Odvela me je i u specijalizovanu radnju da nabavim materijal za početak moje avanture. Prvi predmeti koje sam ukrasila bili su jednostavni. Ukrasne kuhinjske drvene daske za pripremu hrane ispale su sasvim dobro za nekoga ko to prvi put radi. Takav početak me je ohrabrio. Usledilo je ukrašavanje teglica, flaša, kutija. Pored salveta koje su osnovno sredstvo za motiv dekupaž tehnike, počela sam da koristim i druge materijale, detalje, da oplemenjujem te kutije koje su mnogi počeli da traže za rođendane, rođenje deteta, krštenja, kaže Nada prisećajući se početaka.

Kada je bila sigurna da je savladala najzahtevnije forme dekupaža, krenula je u potragu za novim izazovom. Pažnju joj je privukla tehnika ’embossing’, odnosno „slikanje“ utiskivanjem bakarne folije.

– Po toj tehnici su poznate žene iz Bosne. Upravo sam zato i kontaktirala jednu ženu iz Sarajeva, da mi objasni kako se to radi. Ona mi je dala dosta saveta, međutim bilo je teško putem interneta shvatiti u potpunosti ovu komplikovanu tehniku koja se radi „naopako“, takoreći sa naličja. A opet, jedan deo se radi s lica. Zato sam nakon toga u Beogradu prošla kroz jednodnevnu radionicu zahvaljujući kojoj sam utvrdila znanje i prethodno prikupljene informacije. Teško je pronaći materijal i alat za ovu tehniku, ali puno sam kroz nju naučila. Reljefi se prave posebnim alatima. Na kraju se folija dobro natrlja crnom bojom, a onda se ispupčena površina obriše. Ta crna boja se zadržava u udubljenjima i tako se dobijaju konture, oblici, čitave kompozicije, priča Nada Grozdanić.

Negde u isto vreme počela je da pravi ramove za svoje radove. Ljudi koji su se divili izgledu ramova nisu mogli ni da pretpostave od čega su izrađeni. A Nada je provodila noći izučavajući svojstva materijala kako bi dobila kvalitetan, postojan proizvod. Na kraju, njeni radovi su bili takvi da je i oštrom oku bilo teško da razazna da li je u pitanju pravo drvo ili stirodur, das-masa, pur-pena i sve drugo što je koristila. A bilo je tu i drvofiksa, raznih boja, novinskih stranica, čipke i patine. Neki ramovi su toliko verno urađeni da je prva pomisao da se radi o detalju starom decenijama.

VANREDNO STANJE KAO PRILIKA ZA NAJVIŠI PODUHVAT

Nada je među retkim ljudima koji su vanredno stanje uvedeno tokom epidemije korona virusa iskoristili da naprave korak napred.

O slikanju kao novom izazovu dugo je razmišljala. A onda je počela da ispituje svoje mogućnosti oslikavajući razne vrste predmeta od različitih materijala, pripremajući se za početak slikanja na platnu.

– Oslikavala sam ćupove, crepove, drvo, tikve koje su vam se dopale. Tek sam tokom izolacije i vanrednog stanja počela da stvaram svoje prve radove na platnu. Bilo je to zaista nešto novo za mene. Četkica je drugačije klizila, boje su tražile veštu ruku. Počela sam sa skromnijim radovima koji su imali jednostavne motive. Inspirisana lepotom biljaka, nekoliko dana sam posvetila slikanju bulke. Sve vreme sam gledala tutorijale o slikanju na YouTube kanalu i učila. Poželela sam da naslikam mrtvu prirodu ali svesna sam da mi je potrebno još vremena i vežbe, kaže naša sagovornica.

Gledajući u njene prve slikarske radove, ne možemo da se otrgnemo utiska da je svaki prožet smirenošću i da istu u posmatraču i podstiče. Emocija koju je Nada Grozdanić imala dok je slikala, pokreće se i u onome ko kasnije gleda tu istu sliku. Svaki pokret četkice je pažljiv i pedantan.

OŽIVLJAVA PREDMETE KOJE DRUGI BACAJU

Naš pogled na fantastičan, izrezbaren ram velike slike koja krasi dnevnu sobu inspirisao je Nadu da nam otkrije kako je upravo taj ram kupila na buvljaku.

– Ram je bio prilično oštećen, nedostajao je veliki deo. Rešila sam da ga po svaku cenu nadomestim i pretpostavljam da sam uspela vešto to da uradim jer niko ne primećuje koji je deo nadomešćen. Mnogo volim stare predmete i zato ih sakupljam. Restaurirala sam gramofon star sto godina za jednog čoveka iz Novog Sada, ćup za moju sestru. Od stare glasačke kutije napravila sam kutiju za priloge za mladence koja se koristi u svadbama. Imam stare lampe, pegle, fenjere, jednu kolevku koju treba da restauriram. I sve me to čeka ali nemam dovoljno prostora gde bih te predmete držala. Kada bih imala slobodnu prostoriju napravila bi etno sobu. Imala sam ideju da sa aktivom žena u Međi pronađem neku staru kuću i da je sredimo u etno stilu, da posetioci koji dođu u naše mesto imaju šta da vide. Dosta njih u selu zna da volim stare predmete pa me često zovu kada se ruši neka od starih banatskih kuća. Ne možete da zamislite šta sve tu može da se nađe – na tavanima i u podrumima. I moj suprug sada već ima naviku da mi donosi stare predmete kada ih pronađe odbačene, da nikome više ne trebaju i ne služe. Ja u tome vidim inspiraciju i novi izazov, kaže nam Nada.

NESEBIČNA PODRŠKA PORODICE I PRIJATELJA

– Slikanju sam se divila i kada sam bila mlada. Znala sam da imam talenat. Crtala sam svojoj deci crteže kada su bili mali ali nikada nisam imala vremena da počnem ozbiljno da se bavim time. Porodica, posao, zaista je bilo nemoguće. Bila sam potrebnija u tim godinama u fabrici kao tehnolog mesa, svojoj deci kao majka. Kada sam otišla u penziju došao je i taj mir, prostor da uradim ono što sam dugo zamišljala. Internet je postao moj prozor u svet umetnosti. Satima sam istraživala, učila, upoznavala se sa onima koji su bili daleko ispred mene sa svojim dostignućima, ali nigde nisam žurila. Suprug mi je pružio veliku podršku. Od početka mi priprema sve podloge za radove, seče medijapan, drvo, table u dimenzijama koje su mi potrebne. Pomaže mi u lepljenju, učvršćivanju materijala. Stariji sin i snaha koji žive u Novom Sadu pomažu mi u snabdevanju materijalom koji ne može da se kupi u Zrenjaninu. A mlađi sin je glavni kritičar mojih radova. On se bavi grafičkim dizajnom i mislim da je od mene nasledio talenat. Izuzetno je kreativan. Kad god nešto uradim, uslikam rad i prvo pošaljem njemu. Onda on da svoj iskreni komentar i sugeriše mi kada nešto nije dobro, da popravim, doradim. Zaista sam srećna zbog podrške koju mi pružaju, iskrena je Nada.

Podršku ima i od prijatelja i komšija. Kaže da joj često zakucaju na vrata onda kada idu na rođendane, krštenja, slave, interesujući se za neki od prigodnih poklona za takvu priliku.

RADOVI NADE GROZDANIĆ OD MEĐE DO LONDONA

Prvi put je izložila svoje radove na izložbeno-prodajnoj manifestaciji organizovanoj u Međi od strane tamošnjeg aktiva žena. To je bilo u vreme kada se bavila dekupažom i izradom ramova. Nakon toga je nastavila da pravi predmete uoči 8. marta kako bi meštanima dala priliku da obraduju svoje lepše polovine originalnim poklonima. Jedne godine je učestvovala na manifestaciji „Banatska bajka“ u Zrenjaninu gde se upoznala sa ljudima koji su joj slični. Njene radove zapazili su lovci na talente – članovi zajednice „Academy of 3D art decoupage & craft international“ iz Londona koji su u galeriju lepih dela uvrstili i fotografije Nadinih radova.

– Imati hobi je divna stvar, međutim od ovoga ne može da se živi. Taj novac koji se zaradi jedva da nekad može da pokrije troškove materijala. Jedna mala teglica boje košta 220 dinara, a znate i sami koliko različitih boja je potrebno za jednu sliku. Da ne pričam o trudu koji se uloži. Međutim, ako ovo gledate kao zadovoljstvo i nemate velikih očekivanja, onda može da se radi bez pritiska i sa puno ljubavi.

Tako se i završila naša priča. Nada Grozdanić nas je ispratila srdačno, rekavši da ne zaboravimo da u tekstu napišemo da je „hobi najlepši začin u njenom životu“

Izvor www.ilovezrenjanin.com

Write comment (0 Comments)

Nedavno su nastavljeni radovi na izgradnji prekogranične biciklističke staze od Kleka do granice sa Rumunijom, a zatim i grada Temišvara, u ukupnoj dužini 75 kilometara

Ova staza najvećim delom prolazi kroz opštinu Žitište i to pored naselja Žitište, Torak, Novi Itebej i Srpski Itebej.

Asfaltiranje staze se trenutno obavljaja u Žitištu, a pripreme terena od Žitišta prema Torku. Planirano je da se radovi završe do kraja ove godine.

Write comment (1 Comment)

Treći Festival rakije koji je trebao da se održi 8. avgusta 2020. godine u Žitištu će usled pandemije korona virusa biti organizovan uz dodelu priznanja najboljim "rakijašima" onlajn putem, tačnije pobednici će biti proglašeni na portalima Žitište Online, Info centar Žitište i IP media.

Na ovogodišnjem festivalu učestvuje rekordnih 175 učesnika, odnosno 727 uzoraka rakije koji dolaze iz Srbije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske i BiH što je u odnosu na prošlu godinu duplo veći broj uzoraka a samim tim ovaj festival prerasta u jedan od najmasovnijih koji se održava u regionu.

Ocenjivanje uzoraka izvršiće stručni žiri u periodu od 31. jula do 2. avgusta 2020. godine a ocenjivaće se 11 kategorija rakije i liker.

Obezbeđene su i nagrade i to kazan za pečenje rakije od 100 litara, inox bure od 100 litara, i hrastovo barik bure od 50 litara. Svaki pobednik kategorije dobija i paket enzima i kvasaca za spravljenje koma za rakiju.

Umesto pehara dodeljivaće se unikatne ugravirane boce za rakiju - za kraj ističu iz Udruženja proizvođača voćnih rakija iz Žitišta.

Write comment (2 Comments)

U subotu 8. avgusta u Žitištu u okviru sportsko poslovnog centra "Pešut" otvarena je Caffe-poslastičarnica "Cassato in".

Otvaranjem ovog objekta zaokružuje se priča vlasnika Nikole i Aleksandre Pešut da se na jednom mestu nađe igraonica, sportski sadržaji ali i lepo mesto za odmor i uživanje.

Ljubazno osoblje ponudiće vam 20 vrsta sladoleda, kolača, torte, frapee i sve ostale poslastičarske specijalitete.

Nova poslastičarnica se nalazi u Žitištu u ulici Trg oslobođenja 6. Dobro došli!

Write comment (1 Comment)

Štab za vanredne situacije opštine Žitište na sednici održanoj 17. jula doneo je sledeću

N A R E D B U

1. Na teritoriji opštine Žitište zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere zaštite.

2. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuću meru lične zaštite.

3. U svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

4. Na teritoriji opštine Žitište zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnim manifestacija.

5. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova , tako da ti objekti neće raditi od 21.00 časa do 06.00 časova narednog dana.

6. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, tako da ti objekti neće pružiti ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 časa, a u otvorenom delu objekta (bašti) do 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana.

7. Prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

8. Puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

9. U osnovnim školama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske ili vizira i rukavica).

10. Sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda.

11. Sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).

12. Česta dezinfekcija svih javnih objekata.

13. Dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka).

14. Što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

15. Naređuje se Opštinskoj upravi Opštine Žitište da organizuje rad tako da nadležna odeljenja vrše nadzor nad promenom mera iz ove naredbe.

Naredba stupa na snagu danom donošenja, 17. jula 2020 godine.

Write comment (0 Comments)

Treći Festival rakije održao se 8. avgusta 2020. godine u Žitištu a usled pandemije korona virusa dodela priznanja najboljim "rakijašima" organizovano je onlajn putem.

Na ovogodišnjem festivalu učestvuje rekordnih 175 učesnika, odnosno 727 uzoraka rakije koji dolaze iz Srbije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske i BiH što je u odnosu na prošlu godinu duplo veći broj uzoraka a samim tim ovaj festival prerasta u jedan od najmasovnijih koji se održava u regionu.

Proglašenje pobednika održano je danas u Žitištu a nagrade su osvojili:

Prva nagrada - Kazan DES za pečenje rakije 100 litara - Korićanac Andrija, Lađevci
Druga nagrada - INOX bure 100 litara - Radonjić Milan, Šabac
Treća nagrada - Hrastovo barik bure 50 litara - Vasić Milivoj, Šabac
i utešna NAGRADA - Rakijaški alkoholmetar koji daruje Podrumar Kikinda - Vrba Andrej, Hajdučica

Snimak izvlačenja nagrada možete pogledati na linku - Info centar Žitište

Kao i sve nagrade po kategorijama na linku - Aleksandar Tucić

Umesto pehara dodeljene su unikatne ugravirane boce za rakiju - ističu iz Udruženja proizvođača voćnih rakija iz Žitišta.

Write comment (0 Comments)

Vodoprivredno privredno društvo "Srednji Banat" iz Zrenjanina obaveštava građane opštine Žitište da će počev od 15. jula vršiti hemijsko tretiranje višegodišnje biljne vegetacije na atarskim kanalima na teritorijama MZ Žitište, MZ Torak, MZ Srpski Itebej, MZ Novi Itebej, MZ Međa i MZ Banatsko Karađorđevo.

Obaveštavaju se udruženja lovaca, pčelara i stočara da u periodu od 28 dana nakon primene hemijskih sredstava izbegavaju atarske kanale, kako bi se izbegle neželjene posledice po životinjski fond.

Za sve dodatne informacije obratiti se

- 064 834 11 33 Bugar Jonel

- 064 834 11 24 Olivera Todorov Perišić

Write comment (0 Comments)

Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, govoreći za RTV Santos, dao je više informacija o stanju u opštini Žitište po pitanju vanredne situacije i broja inficiranih korona virusom.

"Trenutno je 18 evidentiranih slučajeva i 14 aktivnih slučajeva prema podacima poslednjeg izveštaja Zavoda za javno zdravlje. U ponedeljak pre tri nedelje u Domu zdravlja Žitište je bilo prijavljenih 26 slučajeva po osnovu simptoma, temperature, grlobolje... a dve nedelje nakon toga je bilo evidentirano 2 osobe, što znači da epidemija je u opadanju zahvaljujući disciplini građana i onoga što je Krizni štab i Vlada republike Srbije stavila kao zadatak pred građane." - istakao je predsednik opštine Žitište.

Write comment (0 Comments)

ŽITIŠTE: Da promene dolaze od nas samih, a da se mogu desiti bilo kad i bilo gde, dokazuje i žiteljka banatske varošice Žitište Milena Radlovački, koja već nekoliko nedelja, kad god ima priliku, mic-po-mic sređuje staze u javnom parku.

Kako kaže, nimalo joj ne pada teško da zarani ujutru pre no što upekne zvezda, ali i pre nego što se ostali meštani probude, te u miru i uz cvrkut ptica s motičicom i metlom u rukama čisti stare zapuštene puteljke.
- Toliko volim ovaj naš park da mi je žao što neke staze izgledaju kao da nestaju - kaže nam vredna Žitištanka koja je do sada uredila oko 200 metara pločnika. - Svaki dan prolazim kroz naš park, odrasla sam u njemu i pamtim kad su sve staze bile nove. Prošle godine su komunalci uradili jedan deo koji je sad uredan, pa onda ostale stazice baš otužno izgledaju.

Čupkajući korov iz svake pukotine, čisteći zemlju sa betona i sređujući ivičnjake, čak i te staze stare 40-ak godina izgledaju sveže i uredno, što se jasno vidi na priloženim fotografijama. I sad, kako vreme dalje odmiče, lakše joj je da održava park tako što, s vremena na vreme, počisti popadale grančice i nabacanu zemlju s pločnika koja se tu nađe mahom zbog nemarnih krtica koje ne biraju gde će da se razbaškare.
- Nisam jedina koja se trudi oko naše oaze. Jedan divan čovek Dušan Živković već godinama brine o parku, sadi drveće, redovno ga zaliva i vodi računa o njemu - dodaje naša sagovornica. - Naravno da bi bilo lepo da nas ima više, da se i dalje okupljamo i zajedno radimo ovakve stvari kao na radnim akcijama po Jugoslaviji, ali ja sam srećna i što sama mogu da postignem ono što sam zamislila.

Izvor: dnevnik.rs

Write comment (0 Comments)

Poslovno stambena zgrada nalazi se u samom centru Žitišta(17km od Zrenjanina).

Objekat poseduje 3 poslovne jedinice(kafić-sportska kladionica,market mešovite robe Persu,uskoro i piceriju),kao i 8 stambenih jedinica-stanova,ograđeno dvorište sa automatskom LED rasvetom ukupne površine oko 650m2,u okviru kojeg se nalazi privatan parking sa elektro kapijom kapaciteta 8 mesta,roštilj,mini park sa klupama,i uskoro dečije igralište oko 220m2.

Lamela 1 sastoji se od 4 stambene jedinice.Na prvom spratu nalaze se dvosoban stan površine 69m2 i trosoban stan površine 91m2.Na drugom spratu se nalaze dva stana identičnog rasporeda i površine kao na prvom spratu.Odmah useljiva!

Lamela 2 je identična kao Lamela 1,trenutno je u procesu adaptacije.Uskoro useljiva!

Dostupni stanovi:

1. Prvi sprat 69m2 35.999€

2. Drugi sprat 91m2 41.999€

3. Drugi sprat 69m2 33.999€

Direktna prodaja stanova +381 62 28 10 94

Moguća korekcija cene na licu mesta.

Srećna kupovina! 

 

Write comment (0 Comments)

Obaveštavaju se građani i pčelarska društva da će u četvrtak, 16. jula 2020 godine biti izvedena akcija tretmana suzbijanja odraslih jedinki komaraca u svim naseljenim mestima Opštine Žitište, ukoliko se za to stvore povoljni meteorološki uslovi.

Tretiranje će biti izvedeno u popodnevnim satima, u periodu oko 19 časova, uređajima sa zemlje.

 

Write comment (0 Comments)

Napadi pasa lutalica akutni su problem mnogih lokalnih samouprava, pa tako i opštine Žitište, gde se nedavno dogodio incident u kojem je stradala živina. Ali, mnogo češći slučajevi su kada psi lutalice napadaju decu i odrasle ljude, koji se često završe povredama usled ujeda.

– Zahteve građana za naknadu štete zbog ujeda ili napada pasa lutalica u opštini Žitište razmatra petočlana komisija. U 2019. godini podneto je čak 49 zahteva za naknadu štete zbog napada ili ujeda pasa ili mačaka nepoznatog vlasnika, kao i napada na životinje. Od toga je 48 predmeta rešeno vanparnično, a jedan je rešavan sudski. Među vanparnično rešenim slučajevima, sedam se odnosilo na napade na decu, a 36 su bili ataci na odrasle. Bilo je i šest napada na životinje. Uglavnom su to koke nosilje i tovna živina, ređe jagnjad – kaže komunalna inspektorka Svjetlana Marković.

Ona napominje da je u ovoj godini, zaključno sa 31. julom, bilo 30 formiranih predmeta iz ove oblasti, i svi su vanparnično rešeni.

– Bilo je sedam slučajeva vezanih za decu i 17 za odrasle osobe, kao i šest napada na domaće životinje – precizira Marković.

Do sada su uglavnom sve bile lakše povrede

Uz zahtev za naknadu štete, oštećeni građani moraju priložiti uverenje Policijske stanice Žitište o prijavljenom slučaju. Policijski službenici sastavljaju zapisnik i dostavljaju ga opštinskoj komunalnoj inspekciji. Kao prateća dokumentacija dostavlja se i medicinski izveštaj, kao i dokumenta za ličnu identifikaciju.

– Komisija visinu naknade utvrđuje na osnovu pravilnika, na temelju toga da li je povreda teža ili lakša, da li je u pitanju dete ili odrasla osoba… Do sada su uglavnom sve bile lakše povrede, a prosek isplaćene naknade je 30.000 dinara – ističe naša sagovornica.

Već gruba računica ukazuje da se iznos isplaćenih naknada samo za napade na ljude kreće oko milion i po dinara. Kod slučajeva napada na domaće životinje, oštećeni građani uz zahtev prilažu i zapisnik veterinarske stanice sa terena i materijalne dokaze, kao što su fotografije i slično. Naknada se isplaćuje na osnovu tržišne vrednosti kilograma žive vage, ili cene po komadu, uz dodavanje 10 posto izmakle dobiti.

Opština Žitište, inače, ima ugovorenu saradnju sa firmom „Avenija MB“ iz Beograda, u oblasti zoohigijene, odnosno bezbednog i bezbolnog hvatanja i uklanjanja pasa lutalica, i njihovog zbrinjavanja. Uhvaćeni psi smeštaju se u prihvatni centar gde bivaju sterilisani, vakcinisani i čipovani i obeleženi ušnim markicama. A nakon određenog vremena bivaju vraćeni na mesto gde su uhvaćeni. Poduhvat hvatanja pasa lutalica uvek nadgleda komunalna inspekcija. U toku godine u opštini Žitište bude organizovano nekoliko akcija hvatanja pasa lutalica, u skladu sa ugovorom, ali i zavisno od mogućnosti lokalnog budžeta – zaključuje Svjetlana Marković. Izvor: www.zrenjaninski.com

Write comment (0 Comments)

Opština Žitište potpisala je ugovor sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu za finansiranje programa pod nazivom Adaptacija zgrade fudbalskog kluba "Begej" u sklopu otvorenog sportskog terena.

Projekat adaptacije je odobren na javnom konkursu za finansiranje projekata izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata u AP Vojvodini.

Učešće sekretarijata u finansiranju projekta iznosi 2.542.002,70 dinara

Aktivnosti iz ugovora će se realizovati najkasnije do 1. septembra 2020. godine.

Write comment (0 Comments)

U organizaciji Mesne zajednice Međa uz podršku meštana i mladih u četvrtak 6. avgusta održana je radna akcija uređenja parka u ovom mestu.

Aktivnosti koje su bile sprovedene tokom akcije su uređenje fontane i spomenika Jovanu Laziću, farbanje klupa, košenje trave, čišćenje staza, skupljanje smeća itd.

Cilj akcije je da se prostor parka u Međi uredi, očisti i osveži u letnjem periodu.

 

 

Write comment (1 Comment)

Opština Žitište započinje novi ciklus pružanja usluge „Pomoć u kući“ za decu sa smetnjama u razvoju i mladih sa invaliditetom koju će narednih 7 meseci pružati licenciran pružalac usluge Udruženje „Na pola puta“ iz Pančeva, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Žitište.

Uslugu trenutno u opštini Žitište koristi 20 osoba sa invaliditetom. Uslugu pružaju tri negovateljice sa teritorije opštine Žitište korisnicima iz B.Кarađorđeva, B.Dvora, Torde, Žitišta, Torka, S.Itebej, Međe i R.Topolovca.

Usluga je besplatna za korisnike, a troškove snosi Opština Žitište.

Uslugom se obezbeđuje nega i podrška u: obezbeđivanju ishrane, održavanju higijene korisnika, nabavku i nadgledanje uzimanja terapije korisnika, pomoć u zadovoljenju socijalnih, edukativnih i kulturno-zabavnih potreba dece, mladih i odraslih sa invaliditetom.

Prijem zahteva za korišćenje usluge se vrši u Centru za socijalni rad Žitište, pa se zainteresovani za uslugu mogu obratiti Centru ili direktno Udruženju „Na pola puta“.

Write comment (0 Comments)

Strana 1 od 58