Gruja Petrol

Etno festival ''Kuhinja iz mog zavičaja'' održan u Česteregu

Udruženje žena „Mladost“ iz Česterega organizovalo je juče 6. po redu Etno festival „Kuhinja iz mog zavičaja“ u Česteregu, koji se održava u okviru Dana mesne zajednice u Česteregu. Dan mesne zajednice u Česteregu je otpočeo u petak 26. jula. Nizom prigodnih manifestacija, Česterežani su i u naredna dva dana obeležili Dan Mesne zajednice.

Manifestaciju je otvorila nova predsednica opštine Žitište, Ivana Petrić, i ovo je prva manifestacija od početka njenog mandata. U sklopu festivala organizovana je i etno izložba, gde su svi učesnici dobili svoje kućice koje su urediti u etno stilu. U takmičarskom delu ovog festivala birala se najbolja proja i najlepše vezeno jastuče. Za posetioce je obezbeđen i bogat kulturno umetnički program, u kome su svi uživali.

“Veoma smo srećni što je toliki odziv udruženja, gostiju i folkloraša na 6. Etno festivalu „Kuhinja iz mog zavičaja“, iako su izuzetno visoke temperature, i očekujemo da će posetioca biti još više. Ove godine imamo udruženja iz Nakova, Kozaraca, Kikinde, Livada, Vladimirovaca, Kumana, Bašaida, Banatskog Karađorđeva, Banatskog Dvora, Aleksandrova, Kraišnika, Novog Bečeja, Boke, Torka i Međe, i svi oni izlažu svoje ručne radove i izložba je prodajnog karaktera. Ove godine ocenjujemo najbolju proju i prvi put imamo takmičenje u najbolje vezenom jastuku.

Obezbeđene su i nagrade za sve pobednike, a svi će dobiti poklone, zahvalnice i diplome. Sada uskoro će početi defile folklora, a posle toga ćemo početi sa priredbom. Tu nam je i nova predsednica opštine, koja će otvoriti ovu manifestaciju, i ovo je prva manifestacija od početka njenog mandata. ”, rekla je Slavica Mitrović, predsednica udruženja žena „Mladost“ iz Česterega.

Pozdravljajući sve goste sa bine, predsednica udruženja žena „Mladost“ iz Česterega Slavica Mitrović se obratila prisutnima, a potom i pozvala predsednicu opštine Žitište, Ivanu Petrić, da se obrati:

 “Zahvalila bih se prvenstveno Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, za odvojenim sredstvima za ovu manifestaciju, kao i opštini Žitište, Turističkoj organizaciji opštine Žitište, mesnoj zajednici Čestereg, zemljoradničkoj zadruzi Mladenova krajina Čestereg, Lovačkom društvu Grmeč iz Česterga, kao i svim građanima koji su pomogli da ova manifestacija uspe.“

„Danas ovde imamo 14 udruženja, koja su došla da zajedno sa nama učestvuju u ovom festivalu, i oni su izložili svoje štandove u etno stilu. Oni će se takmičiti u izboru za najbolju proju i za najbolje vezeni jastuče. U kulturno umetničkom programu učestvovaće KUD iz Žitišta, Srpskog Itebeja, KUD “Petar Kočić“ iz Česterega, i naši recitatori koji su osvojili nagrade na pokrajinskom takmičenju.”, rekla je ona.

Predsednica opštine Žitište, Ivana Petrić, je pozdravila sve prisutne u svoje ime i u ime Opštine Žitište, i zahvalila se udruženju žena „Mladost“ koje su je pozvale da otvori manifestaciju kao i svim ostalim udruženjima koja su se odazvala i upotpunila ovaj festival.

“Udruženja žena su izuzetno važan segment našeg društva, s obzirom da učestvuju u kreiranju društvenog života naše zajednice. Slavici i udruženju žena “Mladost” želim uspešan etno festival, a svim gostima da uživaju u istom.”, dodala je ona.

Pobednici u takmičenju za najbolju proju:

1. mesto – udruženje žena Nakovo
2. mesto – udruženje žena Novi Kozarci
2. mesto – G.D. Bašaid
3. mesto – udruženje žena Međa
3. mesto – udruženje žena Vladimirovci

Pobednici u takmičenju za najbolje vezeno jastuče:

1. mesto – udruženje žena Banatski Dvor
2. mesto – udruženje žena Banatsko Karađorđevo
3 mesto – G.D. Bašaid

 

Comments powered by CComment