Gruja Petrol

Susretom tri Torde završena manifestacija Torđanski dani kulture

Susretom tri Torde pod Karpatima završena je 22. kulturna, informativna i zabavna manifestacija Torđanski Dani Kulture.

Za dva meseca koliko traje manifestacija, održane su pozorišne predstave,stručna predavanja za poljoprivredne proizvođače, književne večeri, izložbe, kao i dečije predstave i aktivnosti.

Ovom prilikom delegacije i učesnici programa iz bratimljenih mesta Bihartorda iz Mađarske i grada Turda iz Rumunije proveli su nezaboravna dva dana sa svojim domaćinima, koji su pored svečanog dela programa organizovali i posetu Kikindi, gde su se upoznali sa znamenitostima i istorijatom grada.

Završna manifestacija je počela liturgijom u crkvi Svetog Ivana Nepomuka, a bilo je i dečijeg programa u Domu kulture. Pred početak večernjeg programa položeni su venci na spomenik ispred Doma kulture a u maloj sali je održano takmičenje u pravljenju slatkih kolača.

Pre početka programa konzul Đerđ Balog je pročitao pismo Viktora Orbana povodom nacionalnog praznika.

Prisutne je pozdravio Janoš Dobai predsednik Mesne zajednice, a i predstavnici bratimljenih mesta su se obratili skupu i svi su istakli značaj ovih susreta.

Manifestaciju je otvorio Dr. Balint Pastor predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara. U obraćanju je istakao da je Torda simbol izdržljivosti i primer je kako treba očuvati svoje vrednosti a u međuvremenu stvarati i nove.

U svečanom delu programa učestvovali su folklorne sekcije, citraši i pevači, KUD "Petefi Šandor" iz Torde i Narodni orkestar "Juhas" iz Subotice.

Nacionalni Savet Mađara je ovu manifestaciju od ove godine proglasio kao od istaknutog regionalnog značaja.

Comments powered by CComment