Gruja Petrol

Održano prvo veče 26. Susreta veterana folklora Srbije - Spomenar

Na bini žitištanskog Doma kulture su se predstavila kulturno-umetnička društva, među kojima su bili KUD iz Jaše Tomić, Jelašnice, Zrenjanina, gosti iz Mađarske i Kulturno-umetničko društvo "Milan Mića Sučević".
 
 
Ovogodišnji Spomenar traje četiri vikenda, pružajući ljubiteljima folklora širok spektar događaja i nastupa. Naredne subote, 16. marta, Spomenar će posetiti Srpski Itebej, gde će se lokalnoj publici predstaviti domaći KUD "Zora" i društva iz Subotice, Zrenjanina, Opova, Pančeva, Padinske Skele, Jabuke i Alibunara.
 
 
Treće veče, 23. marta, Spomenar će posetiti Banatsko Karađorđevo, a na bini Doma kulture će se naći kako najmlađi članovi KUD "Ilija Preradović", tako i društva iz Novog Sada, Beočina, Despotova, Temišvara, Aleksandrova, Bečeja i Bačkog Gradišta.
 
Za kraj, četvrto veče, 30. marta, Spomenar se ponovo vraća u Žitište, gde će publika imati priliku da uživa u igrama iz Borova, Valjeva, Žablja, Šida, Novog Slankamena i Zrenjanina.
 
 
Odluka da se program Spomenara proširi na Srpski Itebej i Banatsko Karađorđevo ima za cilj da svim građanima opštine Žitište omogući uživanje u bogatom folklornom nasleđu. Proširenje manifestacije na ova dva mesta pruža jedinstvenu priliku lokalnom stanovništvu da se poveže sa tradicijom i kulturom, te da uživa u raznovrsnim folklornim nastupima i aktivnostima koje Spomenar nudi.
 
Dobro došli na Spomenar!
 
 

Comments powered by CComment