Gruja Petrol

Učenica Sara Bjelica iz Ravnog Topolovca pobedila na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika

Učenica Zrenjaninske gimnazije Sara Bjelica iz Ravnog Topolovca pobedila je na Međunarodnoj onlajn olimpijadi iz ruskog jezika, koju je organizovao Državni univerzitet iz Sankt Peterburga.

Iako je ovo veliki uspeh, šesnaestogodišnja Sara je skromna i kaže da joj to priznanje mnogo znači ali da je sigurna da ima još mnogo da uči i da je ovo tek početak jednog lepog putovanja.

A Sarin put do pobede na Olimpijadi je, u najmanju ruku, neuobičajen. Sara je osnovnu školu završila u Ravnom Toplovcu, u kojoj je, kao drugi jezik, mogao da se uči samo ruski.

– U osnovnoj školi su me interesovale prirodne nauke a jezici mi nisu bili jača strana. Da bi se naučio neki jezik, on mora redovno da se uči, da se ponavlja naučeno i da se, naravno, s vremena na vreme, sluša. Sa engleskim nisam imala velike probleme, jer sam bila u svakodnevnom dodiru s njim zbog gledanja stranih filmova, slušanja muzike… Ali, kod ruskog ništa od toga nisam radila, niti sam se trudila da ga naučim – priča Sara Bjelica.

Ranije bila naklonjena zapadnoj kulturi

U višim razredima osnovne škole bila je naklonjena zapadnoj kulturi. Nisu je zanimali ni ruski jezik ni Rusija. No, kada je krenula u srednju školu, situacija se promenila.

– Kada sam upisivala gimnaziju, htela sam da učim francuski ali, srećom, meni bliske osobe su izvršile pritisak da uzmem ruski. I na kraju sam ga uzela sa očima punim suza. Kada sam pošla u gimnaziju, jedino što sam znala iz ruskog jeste da kažem kako se zovem. Nisam znala da kažem koliko imam godina, a kamoli nešto više. Gramatiku i da ne spominjem – navodi Sara.

Posle prvog časa ruskog jezika u Zrenjaninskoj gimnaziji, situacija se menja.

– Shvatila sam da je profesorka stroga i da, ako hoću da prođem bez problema iz tog predmeta, moram redovno da ga učim. Tada počinje, volim da kažem, pustolovina sa ruskim jezikom. Za sve što znam iz ovog jezika zaslužna je moja profesorka ruskog jezika. Nikada ranije nisam videla da neko radi svoj posao sa tolikom ljubavlju, lakoćom i posvećenošću. Profesorka je uspela da probije barijeru koju sam imala prema ruskom i prenese ljubav ka njemu – ističe Sara.

Htela da impresionira profesorku

Seća se i trenutka kada je shvatila da voli ruski.

– Pamtim i datum, 1. februar 2022. Odgovarala sam na času i shvatila da pričam iz glave, da logički povezujem gradivo od početka godine, da nisam naučila napamet. Tada sam odlučila da hoću da se posvetim, koliko god mogu, ruskom jeziku i da ne želim da se u budućnosti odvajam od njega. Pošto je moja profesorka Ruskinja, što za mene predstavlja ogromnu privilegiju, htela sam da je impresioniram, zadivim, da joj upadnem u oko, da me primeti. Zbog toga sam počela da čitam rusku književnost, istoriju, pa delimično i da učim o njihovoj kulturi – nastavlja Sara.

Kada je shvatila da postoji mogućnost studiranja u Rusiji, Sara je o toj zemlji već sanjala. Želja joj je, kaže, da provede deo života u Rusiji, a bilo bi odlično ako bi to bio period studiranja.

Potvrda da je na dobrom putu

Učešće na Međunarodnoj onlajn olimpijadi iz ruskog jezika, koju je organizovao Državni univerzitet u Sankt Peterburgu, za Saru je bila samo potvrda da je na dobrom putu.

– Olimpijada se sastojala iz dve etape. U prvoj se polagao leksičko-gramatički test i test o razumevanju pročitanog teksta. A u drugoj, finalnoj, polagao se test iz slušanja i, takođe, razumevanja pročitanog teksta. U testovima su se nalazila i pitanja u vezi sa uopštenim poznavanjem ruskog jezika, kao što su ruske poslovice, izreke, zagonetke, rešavanje rebusa – objašnjava naša sagovornica.

Prvo mesto joj mnogo znači jer potvrđuje da se trud i rad isplate. Ipak, smatra da je tek počela i da ima još dosta toga što treba da nauči.

– Za moj uspeh najzaslužnija je i neizmerno sam joj zahvalna, profesorka ruskog jezika Irina Ubović, jer je prenela na mene ljubav prema tom jeziku i pružila mi ogromno znanje. Takođe sam zahvalna svojoj razrednoj Svetlani Todorović Gvozdenović, koja mi je izlazila više puta u susret, kao i direktoru Zrenjaninske gimnazije Milanu Radakoviću – završava svoju priču Sara Bjelica. Izvor: www.zrenjaninski.com

Comments powered by CComment