Gruja Petrol

Praznična magija u Jožefovom domu u Srpskom Itebeju

Počelo je od novogodišnje dekoracije letnjikovca u dvorištu porodičnog doma u Srpskom Itebeju, a četiri godine kasnije Jožef Biači iz ovog sela na teritoriji opštine Žitište za kićenje kuće, kapije, letnjikovca i dvorišta upotrebio je dva kilometra ukrasnih sijalica.

– Sada je to već ozbiljan poduhvat pa sam sa pripremama počeo još polovinom oktobra. Prvo pregledam sve sijalice, da slučajno nije neka pregorela. Šta mogu popravim, šta ne mogu, kupim. Kad to završim, krećem polako u kićenje – priča Jožef Biači.

U sada već velikom poslu, koji traje mesec dana, Joci, kako Jožefa znaju njegovi prijatelji i meštani, pomažu tata, mama i devojka.

 – Svaka sijalica mora da nađe svoje mesto. Još u toku leta osmislim kako će konačno izgledati novogodišnj dekoracija. Leti provodim mnogo vremena u dvorištu i zamišljam kako bi to moglo da izgleda. Kada zamislim, nacrtam, a onda se samo držim plana – objašnjava Jožef.

I kada se konačno završi posao dug više od mesec dana i dva kilometra, a sijalice zasvetle, sreći nema kraja.

– Zadovoljstvo mi je da smišljam i da radim, ali je najveće kada se sijalice upale. Praznici mogu da počnu, a u ovoj lepoj slici uživa celo selo – navodi Jožef Biači.

Comments powered by CComment