Gruja Petrol

Plovidba kroz prevodnicu u Srpskom Itebeju posle 65 godina

U Srpskom Itebeju je u nedelju 24. septembra otvoren privremeni granični prelaz između Rumunije i Srbije na Begeju, a naši nautičari su zajedno sa Rumunskim brodom “Pelikan” bili prvi koji će posle 65 godina Plovnim Begejom stići do Temišvara.

Plovidba Begejom posle 65 godina i prolazak kroz rekonstruisanu prevodnicu u Srpskom Itebeju omogućeno je zahvaljujući prekograničnom projektu BEGA, koji je plovnim putem povezao Srbiju i Rumuniju.

Naši nautičari su imali priliku da nakon plovidbe prisustvuju i večernjem koncertu u Temišvaru, a ceo događaj je organizovan u sklopu projekta Temišvar- Evropska prestonica kulture

U okviru međunarodnog projekta Bega, sa srpske strane su izgrađene biciklističke staze od Кleka do državne granice, ali su i rekonstruisane dve naše prevodnice, Кlek i Srpski Itebej i dve Rumunske, što je i omogućilo plovidbu Begejom do Temišvara.

Od marta meseca ove godine, svakog poslednjeg vikenda u mesecu granični prelaz na Srpskom Itebeju služio je uglavnom za pešake i bicikliste, a samo ovog vikenda je prvi put otvoren i za vodeni saobraćaj.

Izvor: Vode Vojvodine

Comments powered by CComment