Gruja Petrol

Dolazak broda Pelikan u Srpski Itebej

Za vikend, 22–24. septembra 2023, dešava se istorijsko ponovno otvaranje granice na Begeju između Srbije i Rumunije, koja je za putnička plovila bila zatvorena od 1958. godine. Tim povodom organizovan je trodnevni kulturni događaj pod nazivom Pejzaž u pokretu (Peisaj în mișcare) u ovkiru pograma Temišvar – Evropska prestonica kulture 2023. Ovo kratkotrajno otvaranje granice za male brodove nagoveštava obnovu prekinutih veza u srcu istorijskog Banata, kao i stvaranje novih turističkih i komercijalnih ruta između dve države.

Glavni događaj za srpsku stranu će biti dolazak turističkog broda Pelikan iz Temišvara do prevodnice Srpski Itebej u subotu 23. septembra, gde je predviđeno da se na brodu u 10:00 održi konferencija za novinare. Prevodnica će biti otvorena za javnost, a građani će moći da posete i sam brod. Pelikan će se tu kratko zadržati dok ne sačeka čamce i brodiće iz Srbije, a potom će se svi zajedno u povorci uputiti ka Temišvaru, gde je uveče predviđen koncert na Begeju za nautičare iz Srbije. Oni će se potom vratiti nazad u Srbiju u nedelju, 24. septembra, kada se zatvara granični prelaz na vodi.

Događaj je organizovan u okviru porjekta Prevodnice na Begeju (Ecluze pe Bega), a kao deo manifestacije Temišvar – Evropska prestonica kulture 2023. U nastavku sledi kompletna satnica trodnevnog programa Pejzaž u pokretu. Satnica je data prema vremenskoj zoni u Srbiji.

:::Prvi dan, 22. septembar, petak:::

11:00 –– Isplovljavanje broda Pelikan iz centra Temišvara ka selu Otelek.
16:30 –– Dolazak Pelikana u Otelek, pristajanje u staroj luci koja je nekada bila turistička destinacija za posetioce iz Temišvara.
17:00–11:00 –– Otvoren pristup za građane Pelikanu i njegovom baru na vodi u Oteleku. Program i druženje na brodu i obali.
17:00–19:00 –– Veslanje u Oteleku kanuom kojeg su specijalno za Begej izradili studenti škole Babel iz Temišvara.
17:00–20:00 –– Stara škola u Oteleku otvorena za posetioce, sa svojom jedinstvenom zbirkom koja svedoči o kulturi Banata, a koju održava vajar Geza Molnar.

:::Drugi dan, 23. septembar, subota:::

8:00 –– Polazak broda Pelikan iz Oteleka prema Srpskom Itebeju. Na palubi će biti članovi i partneri projektnog tima, predstavnici naselja duž rumunskog kanala Begej, kao i predstavnici regionalnih i državnih institucija zaduženih za vodoprivredu.
9:30 –– Prelazak granice i dolazak Pelikana do prevodnice Srpski Itebej.
10:00 –– Кonferencija za novinare na brodu Pelikan na samoj prevodnici, gde će se javnosti iz obe države predstaviti događaj Pejzaž u pokretu. Tu će se sačekati okupljanje brodića iz Srbije koji su najavili svoj dolazak i potom će se svi zajedno sa Pelikanom uputiti ka Temišvaru.
12:00 –– Dolazak u luku Otelek. Ovde postoji mogućnost da se ukrcate na brod za ostatak plovidbe. Prolazak kroz prevodnicu Ujvar je predviđen za 13:30, a kroz prevodnicu Sanmihaju Roman oko 15:30.
17:00–17:30 –– Dolaza Pelikana sa povorkom brodića iz Srbije u Temišvar, uz baržu D'arc pe Mal.
18:30 –– Кoncert benda Drink or Die iz Zrenjanina, na barži. 19:30 –– Кoncert benda COMA iz Temišvara, na barži.

:::Treći dan, 24. septembar, nedelja:::

11:00 –– Isplovljavanje broda Pelikan na turističku vožnju do prevodnice Sanmihaju Roman, kao pratnja brodićima iz Srbije na njihovom povratku kući. Plovidba je otvorena za posetioce uz najavu.
13:00 –– Povratak Pelikana do barže u Temišvaru i završetak događaja Pejzaž u pokretu.

Comments powered by CComment