Gruja Petrol

Nemanja Radulj iz Česterega u akciji ozelenjavanja autobuskih stajališta

Četvoro učenika Zrenjaninske gimnazije u narednom periodu biće angažovano na ozelenjavanju autobuskih stajališta u gradu. Ekipu pod nazivom „Need for Green“ čine učenici IV-9 razreda prirodno-matematičkog smera Matija Gogić, Gavrilo Cabadaj, Marija Daruši i Nemanja Radulj.

Oni su uspešno završili radionicu koju je realizovala neprofitna organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“, u saradnji sa UNICEF-om i uz podršku Kraljevine Švedske. Domaćin trodnevne radionice bila je Subotica, a učesnici su došli iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Sombora, Kikinde, Bečeja i Vranja. Zadatak svih timova bio je da nađu način kako da poboljšaju kvalitet vazduha u svojim lokalnim zajednicama. Pet timova dobilo je novčanu podršku i pred njima su još tri meseca rada na realizaciji ideja.

Među onima koji su dobili finansijsku podršku je i ekipa „Need for Green“ iz Zrenjanina koja će se u narednom periodu baviti ozelenjavanjem krovova autobuskih stajališta i time poboljšati kvalitet vazduha koji udišu Zrenjaninci.

– U školi smo saznali za ovaj projekat i odlučili smo da se prijavimo. Smatramo da postavljanjem zelenih krovova ne bismo samo poboljšali kvalitet vazduha i povećali biodiverzitet, već bismo ujedno i promovisali korišćenje gradskog prevoza i vraćanje zelenila u urbane sredine. A na ideju smo došli tako što smo videli da na zapuštenim nadstrešnicama svakako rastu razni korovi i biljke pa zašto onda to ne bismo iskoristili i uredili – kaže ičesnici akcije

Krajnji cilj da urede sva stajališta u gradu

Matija, Gavrilo, Marija i Nemanja ističu da će prvo urediti autobusko stajalište na gradskoj magistrali, preko puta Pinove vile. Trebalo bi da na ovoj stanici krajem septembra bude postavljen zeleni krov.

– Bili smo na razgovoru u Gradskoj upravi i rečeno nam je da će uskoro početi rekonstrukcija autobuskih stajališta u gradu. Tako da planiramo da krajem ovog meseca uredimo prvo stajalište. Na nadstrešnici će se naći sedumi, jer su laki za održavanje i dugotrajni. Biće postavljen ceo sistem saksija koje se uklapaju u konstrukciju nadstrešnice. Zahvaljujući tome će leti biti hladnije ispod nadstrešnice – objašnjavaju naši mladi sagovornici.

Oni napominju da su u okviru projekta dobili sredstva za ozelenjavanje jednog autobuskog stajališta, ali da ne žele da se zaustave na tome.

– Naš krajnji cilj je da uredimo sva stajališta u gradu, a ne samo jedno. Videćemo koliko ćemo u tome uspeti, sve zavisi i od pomoći grada i društveno odgovornih firmi i pojedinaca. Zato pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i pomognu – poručuju Matija Gogić, Gavrilo Cabadaj, Marija Daruši i Nemanja Radulj i dodaju da su dobili i podršku svojih profesora.

Izvor: www.zrenjaninski.com

Comments powered by CComment