Gruja Petrol

Žitištanski vašar od aprila naredne godine

Višegodišnja ideja da se u opštini Žitište obnovi održavanje vašara sprovešće se u delo na proleće sledeće godine.
 
Predstavnici turističke organizacije opštine Žitište u ovoj godini posetili su nekoliko većih vašara u okruženju i u razgovoru sa prodavcima i organizatorima dobili su potvrdu da je jedno ovakvo okupljanje potrebno opštini Žitište, kako zbog prodavaca sa teritorije naše opštine, tako i zbog dobrog položaja naselja Žitište.
 
Iz razgovora sa prodavcima došlo se do zaključka da je najbolji datum za održavanje Žitištanskog vašara poslednja nedelja u mesecu, prvi Žitištanski vašar će se održati u nedelju 30. aprila 2023. godine.
 
Sa ovim datumom žitištanski vašar neće se poklapati sa vašarima koji se održavaju u krugu od 100 kilometara.
 
Pored izbora datuma, organizatori su trebali da odaberu i adekvatan prostor za održavanje vašara. Usled velikog interesovanja izlagača bilo je jasno da će Žitište morati da obezbedi lokaciju od više hektara sa odgovarajućim izlagačkim prostorom, parkingom za automobile, dobrim pristupom za pešake, ali i prostorom za stočni vašar, izložbeni prostor za nove i polovne radne mašine.
 
Jedno od najboljih rešenja pokazala se parcela uz obilaznicu oko naselja Žitište prema Torku, površine od oko 15 hektara, a deo te parcele bi se iskoristio za vašar i parking.
 
Drveće koje je posađeno pre više od 20 godina poslužiće kao odlična hladovina tokom letnjeg perioda održavanja vašara, a prostor od 7 i više metara između drvoreda obezbediće nesmetanu cirkulaciju posetilaca vašara.
 
Organizatori najavljuju da nijedno drvo neće biti uklonjeno već će na mestima na kojima su se nekada nalazila stabla biti posađena nova.
 
Organizator će za sve učesnike vašara obezbediti dovoljno izlagačkog prostora, a svi učesnici će imati besplatan obrok.
 
Sva mesta za prodaju na prvom vašaru će biti besplatna, sem prostora na kojima će se prodavati piće i hrana.
 
Sredstva dobijena od organizacije prvog vašara će biti usmerena za najmlađe u vrtićima na teritoriji opštine Žitište.
 
Više informacija o Žitištanskom vašaru možete dobiti na broj telefona Turističke organizacije opštine Žitište: 023/38-22-250 svakog radnog dana od 8 do 14 časova kao i na fejsbuk stranici - Žitištanski Vašar

Comments powered by CComment