Gruja Petrol

Begejska regata za osobe sa invaliditetom

Petu godinu za redom Udruženje paraplegičara Banata organizovalo je inkluzivno regatu pod sad već dobro poznatim imenom ''Reka nas spaja''.

Za razliku od prethodne četiri regate od koje su dve bile na Tisi, a druge dve u delu Begeja do prevodnice u Kleku, ovogodišnja regata je bila na relaciji iz Zitista -Klek - Zitiste. Ukupno je trajala skoro četiri sata uz učešće četrdesetak osoba, od kojih su skoro polovina bile OSI. Ono što je karakteristično za ovu regatu je da je u njoj učestvovalo desetak OSI koji koriste inv. kolica i koje u velikoj većini nikad nisu bile u mogućnosti da plove , jer nisu imale adekvatno pristupacno plovilo. Zahvaljujući Stanku i njegovoj želji da adaptira  katamaran to im je ove godine omogućeno.

Pozivu na regatu odazvali su se takođe i Nikola Spajić i Ratko Gorscak koji su svojim plovilima prevezli desetine učesnika regata iz drugih organizacija OSI kao i članova Udruženja penzionera Gradnulica koji su kao i prethodnih godina podržali organizatore regate Udruženje paraplegičara Banata.

"U ime UP Banata želim još jednom da se zahvalim svima koji su nam pomogli da uspešno organizujemo regatu i da još jednom pokažemo da put ka većoj socijalizaciji, većoj vidljivosti OSI izlazaka iz samoizolacije je moguć ako se dobije podrška i razumevanja šire zajednice." - istakao je Milovan Galić.

Održavanje regate je pomogla Turistička organizacija opštine Žitište.

Comments powered by CComment