Gruja Petrol

Od Torka do folklornog ansambla u Čikagu - Andrea Martin (Eleven)

Andrea Martin (Eleven) detinjstvo je provela u Torku (Begejcima), osnovnu školu pohađala je u Žitištu dok je srednju školu i fakultet završila u Zrenjaninu. Nakon master studija i globalne ekonomske situacije odluka je pala da život nastavi preko okeana odnosno odlučila je da se preseli u Ameriku. Tamo je već 14 godina zajedno sa suprugom i ćerkicom. Od 14 godina, 4 godine živeli su u Klivlendu i nakon toga u Čikagu.

Čikago je ogroman grad i u njemu živi oko 12 miliona stanovnika od kojih po nekim procenama živi preko 400 hiljada Srba. Kako smo videli na društvenim mrežama njenu fotografiju sa folklornom grupom kontaktirali smo Andreu da nam prenese kako je do toga došlo i još par informacija o životu u Čikagu kao i poruku za nas u Srbiji i "malom" Žitištu...

- „Na folklor sam se upisala čim sam saznala da postoji grupa za odrasle, to je bilo pre nekih 8 godina. Igramo folklor u okviru crkve Svetog Vaskrsenja koja je samo jedna od mnogobrojnih srpskih crkvi ovde u Čikagu. Pri našoj crkvi takođe oko 300 dece igra folklor, podeljeni su po uzrastima a najmlađa grupa počinje već sa 4 godine. Tu je i osnovna škola Sveti Sava koju trentno pohađa 190 dece što je njihov pun kapacitet. Još mnogo dece je na listi čekanja zainteresovano za upis ali to trenutno nije moguće. Prikupljaju se sredstva za izgradnju nove školske zgrade koja ce moći da primi još mnogo naše dece. Povodom toga organizovana je donatorka gala na kojoj je moja folklorna grupa imala nastup. Slike koje ste imali priliku da vidite su upravo sa te gala proslave koja je osim za prikupljanje sredstava organizovana prvenstveno da obeleži 20. godišnjicu postojanja škole.

Poruka za vas iz Žitista je da nam mnogo nedostajete, i da je istinita ona stara narodna izreka - "svuda pođi, kući dođi!" Jedva čekamo da dođemo, da odmorimo malo i da se vidimo sa nama dragim ljudima. Iako sam iz Begejaca (Torka) u Žitištu sam završila osnovnu školu. Takođe, igrala sam odbojku dugi niz godina, izlazila sa drugaricama u Žitištu, provodila letnje raspuste tamo jer mi teta zivi u Žitištu, tako da imam puno prijatelja i dragih ljudi tamo“.

Comments powered by CComment