Gruja Petrol

Vikend predlog: Krofne punjene filom od narandže

Krofne možete jesti prazne, posute šećerom u prahu, sa pekmezom od šljiva, kajsija… sa kremom. Izbor je ogroman, a mi smo se ovog vikenda opredelili za kremasti fil od narandže. 
 
Prava je umetnost napraviti ukusne domaće krofne, a mi vam donosimo recept koji sigurno uspeva i sa kojim nema šanse da pogrešite. Slatko testo punjeno najlepšim filom oduševiće vaše ukućane. Postupak pripreme možete pogledati na https://persu.rs/krofne-punjene-filom-od-narandze/ i oceniti ukoliko vam se dopada. 
 
Sve sastojke potrebne za pripremu, možete pronaći u najbližem PerSu marketu, a usput i uštedeti jer je ovog vikenda mleko Belkino na akciji po super ceni od 59.90 dinara za jedan litar. Više o PerSu akcijama možete saznati na https://persu.rs/akcije/
 
Sastojci:
 
  • U toplo mleko stavite kvasac i kašičicu šećera pa ostavite, 10 minuta, da se aktivira. Pomešajte brašno, so, muskatni oraščić i ostatak šećera. Dodajte maslac i ulje pa mutite, dok se ne sjedine. Dodajte jaja i vanilu pa nastavite sa mućenjem. Konačno, sipajte aktivirani kvasac, mutite 15-20 minuta dok se testo ne počne odvajati od posude.
  • Testo izvadite na pobrašnjenu površinu, rukama premesite, stavite u nauljenu posudu (na sobnu temperaturu), pa ostavite pokriveno sat vremena. Nakon toga testo ponovo premesite, oklagijom ga rastanjite na 3 cm debljine. Okruglom modlom vadite krofne na pobrašnjenu tacnu. Ostavite krofne još pola sata da narastu, na sobnoj temperaturi, bez pokrivanja.
  • Krofne pecite u zagrejanom ulju, 2-3 minuta po strani, poklopljene u šerpi. Ostavite ih na ubrusu da se ocede, pa uvaljajte u šećer u prahu.
  • Za krem, pomešajte malo mleka sa gustinom, ostatak mleka zagrevajte na srednjoj temperaturi. Kada mleko bude tik pred ključanje dodajte mleko sa gustinom, šećer u prahu, sok od narandže, koru od narandže i par kapi ekstrakta od narandže. Mešajte mutilicom, kako se ne bi stvorile grudvice, dok se smesa ne zgusne. Ostavite krem da se dobro ohladi (par sati na hladnom ili preko noći), pa ga premutite mikserom sa maslacem.
  • Konačno, krofne punite kremom uz pomoć šprica sa dugačkim nastavkom.

Comments powered by CComment