Gruja Petrol

Banatski Dvor - Uređenje životnog prostora u skladu sa drevnim veštinama Istoka

Uređenju životnog prostora pridavao se veliki značaj još u drevnoj Kini pre više od 5.000 godina. Stečena znanja Stari Kinezi su pretočili u posebnu nauku poznatiju kao “Feng Shui”. Ova veština se najjednostavnije može opisati kao umetnost balansiranja i harmonizacije energije sa ljudima i prostorom. Mnoga pravila koja se primenjuju u veštinama Feng Shui-u, slične su starim slovenskim pravilima koje su naši narodi na Balkanu primenjivali prilikom gradnji kuća i manastira. U praktičnoj primeni, ova pravila pomažu da se pronađe povoljna lokacija za gradnju kuće ili poslovnog prostora, da se uredi unutrašnja dekoracija stambenog prostora, ali i popravi zdravlje i energetski balans.

Kristina Čikoš Rapajić iz Banatskog Dvora već pet godina bavi se ovom veštinom koja navodi da je sve oko nas i u nama u neprekidnom kretanju.

- „U toku 2017. godine sam se upoznala sa starom kineskom naukom Feng Shui i počela da učim. Nisam znala zašto, ali nešto me je privlačilo da se bolje upoznam sa ovom oblašću. Kasnije sam shvatila da mi je to znanje oduvek bilo blisko. Zahvaljujući Feng Shui-u načinila sam pozitivne promene u svom životu, pomogla sam sebi i zato želim da stečeno znanje i iskustva podelim i sa drugima“, ističe Kristina i dodaje da uređenjem doma usklađujemo energiju prostora sa energijom zemljišta, tako da se ta usklađenost pozitivno odražava na ukućane. Jednostavno rečeno, radom na domu, radimo na sebi.

- “To što se pomera i kreće jeste zapravo energija, koja utiče na život čoveka i naš životni prostor. Energija je bitna u prostoru koji se koristi, ali i u ljudskom organizmu. Kao što lekari leče ljudski organizam, tako mi treba da lečimo naš dom i poslovni prostor, jer naš dom je naše telo. Svaki deo doma predstavlja drugi aspekt života i organ. Dnevna soba predstavlja slogu porodice, srce, tanko crevo, kuhinja predstavlja zdravlje i finansije ukućana, jetru i žuč, trpezarija predstavlja komunikaciju i prihode ukućana, želudac i slezinu, spavaća soba je partnerstvo i ljubav, pluća i debelo crevo, kupatilo predstavlja snagu osobe i lično pročišćenje, bubrege i bešiku, a dečija soba predstavlja našu kreativnost, rad, odmor i igru.” - ističe Kristina. Važnu ulogu u funkcionalnom životnom prostoru takođe igra i oslobađanje od bilo kakvog nereda u kući.

- “Efekti prenatrpanosti i nereda ometaju slobodan tok energije u kući, pa naše telo postaje slabo, neuravnoteženo, a zdravlje, ljubav i prosperitet ukućana stradaju. Naš dom diše kao živo biće. Njegov dah, njegova energija ulazi i izlazi kroz vrata i prozore i plovi kroz hodnike i sobe. Kada plovi neometano, izaziva osećaj lakoće i udobnosti. Ali kada je energija ometana pretrpanošću i neredom, dešava se suprotno. Zato je neophodno da obratite pažnju na područja koja su pretrpana nepotrebnim stvarima. Sve to treba raščistiti i osloboditi se nereda”, za kraj razgovora navodi Kristina.

Za više informacija o načinima uređenja prostora i Feng Shui-u možete se informisati preko Kristininog Fejsbuk profila: https://www.facebook.com/kristina.cikosrapajic, na broj telefona: 062/309-123 ili putem elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Comments powered by CComment