Gruja Petrol

Mladi Žitištani prodaju sav kupus koji proizvedu

U svom porodičnom gazdinstvu, mladi Žitištani Miško i Ana Кoso sa roditeljima bavi se ratarstvom i povrtarstvom. Pšenica je posejana, beli luk posađen i sada je na red došao kupus.

-Počeli smo da sečemo jesenji kupus koji smo posadili na nešto manje od hektara. Uglavnom je u pitanju nova sorta „kompas“, a nešto manje imamo futoškog. Sadimo ovaj novi hibrid, jer se pokazao kao bolji za kiseljenje, pa futoški polako gubi primat na njivama - kaže Miško Кoso.

Iako je ove godine suša pogodila proizvodnju kupusa na otvorenom, pa je rod umanjen, cena je, kaže naš sagovornik, odlična, te će se posao isplatiti.



- Morao sam da navodnjavam. Ukrali su mi i pumpu za zalivni sistem, ali cena od 50 dinara na veliko, a na malo će možda biti i veća, na kraju će isplatiti uloženo. Ove godine ćemo samo 30 odsto ukiseliti za prodaju, jer je velika potražnja za svežim kupusom i ne želim da izneverim mušterije - objašnjava Кoso i dodaje da je dobra cena i kiselog, koji je stigao do 150 dinara za kilogram.

Porodica Кoso seče kupus dva - tri puta nedeljno, onoliko koliko ima potrebe.

-Želimo da ga isporučimo svežeg i sečemo onoliko koliko imamo naručeno. Uspevamo bez tuđe pomoći. Tu su supruga, roditelji, sestra, deca su još mala, ali uskoro će se i oni uključiti u porodični posao – kroz osmeh priča Miško Кoso.

Кoso je imao i prolećni kupus, pa je ukupno ove godine na svom gazdinstvu proizveo oko 50 tona.



- Iz godine u godinu je u okolini sve manje proizvođača kupusa. Ostalo je tek nekoliko njih. Кupus je zahtevna biljka, traži puno rada, pa u toku leta nema letovanja, ima samo njiva. I onda kad dospe, prodaje se budzašto. Zato su mnogi odustali. Potražnja i ponuda doveli su do ove cene. Verujem da je mnogima skupo. Do pre dve-tri godine, sto kilograma, koliko prosečno jedna porodica ukiseli, koštalo je 2.000 dinara, a ove će koštati 6.000 dinara. Siguran sam da ću ga saditi i sledeće godine, sad je samo dilema da li ću povećavati površine pod kupusom – navodi Кoso.

Sve što je proizveo ove godine on će i prodati. Najviše Žitištanima i meštanima susednih sela. Jednu količinu i na veliko jer, kako kaže, nakupci samo kruže.

-Кad postoji računica, ništa nije teško. Seći ćemo ga svakog dana osim nedeljom. Nedelja je moj dan za lov - kaže nam za kraj ovaj mladi vredni žitištanski poljoprivrednik.

Tekst: Dnevnik.rs

Comments powered by CComment