Gruja Petrol

PILE FEST 2021: Omaž Branku Ćopiću

U petak, 6. avgusta, s početkom u 19 časova u atrijumu Biblioteke "Branko Radičevič" po prvi put se u Žitištu održao omaž Branku Ćopiću. Ideja za ovakvom manifestacijom postoji gotovo čitavu deceniju, ali su se ove godine stvorili uslovi za realizaciju uz podršku lokalne vlasti, ali i viših nivoa, s obzirom na to da se u organizaciju i promociju programa uključila i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga.

Ovogodišnja inicijativa potiče od predstavnika žitištanskih Udruženja "Pogled bez granica" i "Podgrmeč", koji su se obratili Biblioteci "Branko Radičevič" i Turističkoj organizaciji opštine Žitište sa željom da se zajedničkim kapacitetima organizuje svečanost posvećena poznatom srpskom i jugoslovenskom književniku.

Omažom Branku Ćopiću odata je čast velikom piscu čiji su sunarodnici doseljeni u Žitište na osnovu Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji iz 1945. godine. Doseljeno je 270 porodica sa preko 1600 lica poreklom iz 21 bosanskog sreza, a najveći broj njih došao je upravo iz Hašana, gde je rođen i odrastao i ovaj veliki književnik.

Njihove teškoće u nepoznatoj sredini, ravnici i kulturološki drugačijem miljeu Branko Ćopić je opisivao u svojim delima, a možda najbolji opis prikazan je u delu "Ne tuguj, bronzana stražo", za koje 1959. godine dobio NIN-ovu nagradu.

Na osnovu romana "Osma ofanziva" i "Ne tuguj, bronzana stražo" snimljena je humoristička serija "Osma ofanziva" u režiji Soje Jovanović, dok su scenario pisali sam Ćopić i Arsen Diklić. Serija je snimana u Srpskom Itebeju, jednom od naseljenih mesta opštine Žitište, a prikazana je 1979. godine.


Program je organizovan samo u dva dana u okviru manifestacija Pile fest, s nastojanjem da se od naredne godine izdvoji kao zasebna manifestacija. Petak je bio namenjen odraslim posetiocima, dok je u subotu program namenjen deci. Svečanost u petak su uveličali dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, koji je besedio o životu i delu Branka Ćopića, Jovica Jašin, glumac NP "Toša Jovanović" koji je kazivao dve Ćopićeve pesme, amatersko pozorište "Jovica Jelić" iz Banatskog Karađorđeva sa dva kratka skeča i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora. Potom je gospodin Zoran Karajić, glumac šabačkog pozorišta, izveo monodramu " Bog te mazo", u režiji Tome Kuruzovića, rađenu po tekstu Brankove Osme ofanzive, za koju se smatra da govori upravo o porodici čiji su potomci naselili krajeve naše opštine.

U okviru dečijeg programa je realizovana kreativna radionica na temu Brankovih dela, a potom i lutkarska predstava "Ježeva kućica", rađena po istoimenom Ćopićevom delu.

Comments powered by CComment