Gruja Petrol

Bojana nema nogu, a dokazuje da je u životu sve moguće

Za Bojanu Ćorilić retko ko u Srbiji nije čuo. Ne kao za žrtvu masakra u Žitištu od pre nekoliko godina, devojku koja je u pucnjavi u kafiću izgubila nogu, već kao za snažnu, upornu, hrabru i inspirativnu devojku.

Danas Bojana ima 25 godina, živi u Novom Sadu i radi kao programer u jednoj IT kompaniji. Istovremeno kuca svoj master rad, kako bi privela kraju master studije na Fakultetu tehničkih nauka, ali i polaže vozački ispit u auto školi, sa protezom umesto noge.

“Da mi je neko pre četiri godine rekao da ću diplomirati, biti kuma na venčanju, gledati brata kako se ženi, putovati, družiti se toliko sa svojim najmilijim, uskoro masterirati, zaposliti se, ne bih mu verovala”, rekla je Bojana Ćorilić

Poslednje veliko dostignuće je položen ispit a vozačku dozvolu.

- Trenutno po zakonu Republike Srbije, osobe sa invaliditetom mogu da polažu na adaptiranom vozilu - vozilu koje je prilagođeno njihovim potrebama. Takođe, po zakonu, auto škole smeju da obučavaju vožnju samo na vozilima sa menjačem (zbog toga imaju samo vozila sa menjačem), što bi značilo da osobe sa invaliditetom moraju da nabave svoje vozilo i da ga prilagode svojim potrebama. Pošto je meni amputirana leva noga, meni je dovoljan automatik kao adaptirano vozilo, ali to nisam mogla da nađem ni u jednoj auto školi, pošto im zakon to ne dozvoljava. Zbog toga sam morala sama da nabavim auto, ugradim duple komande i registrujem ga za obučavanje - kaže Bojana.

Kako se na društvenim mrežama uvek trudi da motiviše druge ljude, a pogotovo osobe sa invaliditetom i dokaže im da je moguće sve što zamisle, na njenim profilima se mogu videti inspirativne i mudre poruke i fotografije. Među njima našle su se i ove sa vozačke obuke, sa kojih Bojana poručuje samo jedno: "Vi možete sve što poželite. Nemojte dozvoliti da vam ljudi govore da nešto ne možete, jer za sve postoji način. Borite se za sebe i ne odustajte, jer se sve na kraju isplati".

 

Comments powered by CComment