Gruja Petrol

MUZEJSKI KOMPLEKS BANATSKA KUĆA U TORKU

Ideja o osnivanju Banatske kuće proistekla je 1997. godine u okviru Rumunskog društva (Fondacije) za etnografiju i folklor iz Vojvodine. U ime Fondacije predlog je dao Kosta Rošu, predsednik Fondacije. Nakon dve godine usvojena je odluka o osnivanju Muzeja, i 2002.godine u proleće počeli su radovi na izgradnji Etno kompleksa Banatska kuća koje je svečano otvoreno novembra iste godine.

Kuća je izgrađena pre skoro 130 godine, danas pretvorena u muzej sa izložbenim prostorom raspoređen u dve prostorije - veliku (gostinjsku) i malu sobu - dnevnu sobu, zatim trem i predvorje, konferencijsku salu. Stalni izložbeni prostor se sastoji od: autentičnh fotografija tradicionalne praznične nošnje Rumuna iz Vojvodine. Takođe, ovde je predstavljena etnografska kolekcija, predmeti: stari nameštaj, pokućstvo, narodna nošnja, tkanina, slike umetnika naive.

Nadstrešnicom Banatska kuća je odvojena od pomoćnih prostorija namenjenih za smeštaj tradicionalnih poljoprivredrednih alata i mašina.

U okviru Banatske kuće nalazi se i Crkva brvnara - jedina rumunska crkva izgrađena od drveta u srpskom Banatu.

Inače, Fondacija za etnografiju i folklor iz Vojvodine i dalje tradicionalno organizuje Praznik zimskih običaja u Torku i Simpozijum "Banat - istorija i multikulturalnost"- ove godine održava se u Zrenjaninu u junu mesecu, a takođe organizuju se i tematske izložbe, folklorne manifestacije, izložbe slikara…Comments powered by CComment