Gruja Petrol

Susret tri Torde na Torđanskim danima kulture

Povodom nacionalnog praznika organizovan susret tri Torde iz Karpatskog basena.

Pred punom salom, kvalitetan program održali su ljubitelji kulture iz Bihatorde u Mađarskoj, Aranjoštorde iz Erdelja u Rumuniji i Torde u Banatu. Veče Torde je jedno od najvažnijih događaja tokom Tordanskih dana kulture.

Susret tri Torde proteklo je u znaku sećanja na mađarsku borbu za slobodu i revoluciju 1848/49. godine. Venci su položeni na spomenik, a zajednički umetnički program se odnosio na nacionalni praznik i jedinstvo Mađara u Karpatskom basenu. „Razdaljine nas ne sprečavaju u tome da sarađujemo, i razmenjujemo iskustvo. Tokom godine u više navrata se susrećemo u Bihatordi kao i u Aranjoštordi. Najveći je praznik onda kada su tri Torde zajedno" kaže Janoš Dobai, predsednik Saveta MZ Torda.

Saradnja je pre nešto više od deceniju i po počela kroz kontakte vojvođanske Torde i mađarske Bihatorde. Priključila im se Aranjoštorda iz Erdelja. Eva Feđver Đarmati, penzionisana direktorica škole iz Bihatorde u Mađarskoj kaže: „Nije samo ime ono što vezuje naša naselja, nego i to što govorimo isti jezik. Zbog toga i volimo i čuvamo i poštujemo kulturu. Moram dodati da se kod nas ponovo javio interes za tradicionalne narodne igre, nakon što smo videli da ih izvan granica, u torontalskoj Tordi i Aranjoštordi sa toliko ljubavi i zdušno igraju mladi".

Na početku svečanog programa Piroška Segedi, konzul u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici pročitala je pismo Viktora Orbana premijera Mađarske upućeno Mađarima izvan granica. „Veoma se radujem što prekogranični Mađarai ovakvo složno mogu da predstave ovako lep program. Radujem se što sam ovde. Istovremeno bih skrenula pažnju da očekujemo i 26. maja na izborima za Evropski parlament  učešće onako kao što je bilo na prethodnim izborima. Dakle, računamo i na Mađare izvan granica na izborima za Evropski parlament."

Torda danas ima 800 stanovnika. Uprkos odlivu stanovništva, ipak imaju sto mladih koji plešu narodne igre, a meštani uvek sa velikom ljubavlju čekaju njihov nastup. „Potrebna nam je razonoda. Nedostajo to narodu, razonoda, muzika, a ovo će držati Mađare na okupu, jer ako to nestane – mađarska muzika – neće biti ni mađarskog naroda" kae Verona Šotet, Torda.

Ova manifestacija ujedno je i susret sa onima koji su otišli. Antal Juhas iz Subotice kaže: „Dođem kući. Živim u Subotici, ali ovde dođem kući. Nemam više rodbine. Dobre komšije nam se uvek obraduju".

U okviru programa održano je i takmičenje u pravljenju kolača. Gosti će posetiti i Beograd, a u nedelju će obići spomen kuću dr Janoša Berenjija.

Tekst: Pannon RTV

 
 
 
 
 

Comments powered by CComment