Gruja Petrol

Održana konferencija - Sprečavanje izlaganju opasnim supstancama

U utorak 30. oktobra 2018. godine, u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu pred 180 učesnika održana je Konferencija "Sprečavanje izlaganju opasnim supstancama".

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu. Učešće na Konferenciji uzeo je i predstavnik JKP“Razvoj“ iz Žitišta, Petar Stanić, koji obavlja poslove Lica za bezbednost i zdravlje na radu i referent zaštite od požara, kao i idejni tvorac i osnivač Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište.

Pored brojnih predavača, uvodna obraćanja izneli su: Miniistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević; Direktorka Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu, dr Krista Sedlaček; Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković; Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika UGS Nezavisnost,Tomislav Živanović i Direktor Unije poslodavaca Srbije, Srđan Drobnjaković.

Od predavanja treba izdvojiti prezentaciju Direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Marine Furtule pod nazivom "Unapređenje oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji", predavanje Martine Hakel Bušer iz Saveznog ministarstva rada, socijalnih pitanja, zdravlja i zaštite potrošača Republike Austrije, pod nazivom "Mapa karcinogena i inicijativa Republike Austrije za podršku evropskoj Kampanji zdrava radna mesta", kao i predavanje Stevana Đurovića, v.d. direktora Inspektorata za rad pod nazivom "Inspekcija rada u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu".

Ministar Đorđević je naglasio da resorno ministarstvo brine o bezbednosti svakog radnika, istakao da je cilj ove Konferencije podizanje svesti o rizicima koje predstavljaju opasne supstance na radnom mestu kao i promovisanje kulture prevencije rizika i doda da je Ministarstvo posvećeno stalnom unapređivanju bezbednosti i zdravlja na radu, u skladu sa principima opšteg oporavka privrede zemlje koje je odredio Predsednik Aleksandar Vučić, a koje sprovodi Vlada Republike Srbije . Takođe je apelovao na sve poslodavce da primenjuju sve mere bezbednosta na radu propisane zakonom.

Comments powered by CComment