Gruja Petrol

Dvorčani obeležili hramovnu slavu Svetu Petku

Srpska pravoslavna crkva u Banatskom Dvoru posvećena prepodobnoj mati Paraskevi u narodu poznatijoj kako svetoj Petki proslavila je danas svoju slavu uz veliki broj vernika i sveštenstva.

Liturgiju je služio protojerej Branko Aleksovski iz Banatskog Karađorđeva uz sasluženje sveštenika iz drugih parohija, jereja Borislava Đurica i Branka Markovića iz Žitišta, jereja Bojana Gajina iz Mokrina i jereja Zorana Milinkovića iz Krajišnika.

Kum slave za ovu godinu bio je Petar Trivunović iz Banatskog Dvora dok se kumstva za sledeću godinu prihvatio Milorad Trivunović takođe iz ovog mesta.

Domaćin slave bio je starešina hrama svete Petke jerej Karađorđe Trivunović.

Nakon oficijelnog dela ophoda oko crkve i rezanja slavskog kolača, kao i svečanog predavanja kumstva, druženje je nastavljeno u obližnjem lokalu, gde je kum Petar Trivunović za sve goste pripremio bogatu trpezu.

Istorija i tradicija moraju se očuvati kako ne bi smo izgubili svoj identitet i kako bi smo sačuvali ono najvrednije u nama, a to su duša i obraz, poručio je staresina hrama u Banatskom Dvoru Karađorđe Trivunović.