Gruja Petrol

SRPSKI ITEBEJ DOBIJA NOVI GRANIČNI PRELAZ

Srbija i Rumunija dobiće novi međunarodni granični prelaz za plovila, pešake i bicikliste na Begejskom kanalu. Prelaz će biti izgrađen između naselja Otelek u Rumuniji i Srpskog Itebeja u Srbiji.

Prelaz će biti otvoren od 7.00 do 19.00 časova po vremenskoj zoni Srbije (odnosno od 8.00 do 20.00 časova po vremenskoj zoni Rumunije). Pored toga, dve strane mogu, na zahtev bilo koje od njih, odobriti funkcionisanje graničnog prelaza i van pomenutog radnog vremena. Prevoz opasne robe, životinja i proizvoda za koje je obavezan fitosanitarni pregled, zabranjen je na ovom graničnom prelazu, stoji u zvaničnom saopštenju rumunske Vlade.

Granični prelaz na Begejskom kanalu, jedan je od uslova za nastavak izgradnje biciklističke staze do rumunske granice, čime bi se uspostavila biciklistička veza između Zrenjanina i Temišvara.

Biciklistička staza uz kanal Begej treba da poveže Zrenjanin i Temišvar, u dužini od 75 kilometara i to je projekat prekogranične saradnje, koji se finansira iz sredstava EU, a preostalo je da Zrenjanin završi svoj deo puta do granice.

Foto: Zoran Torđan