Gruja Petrol

OBELEŽAVANJE DANA SVETOG SAVE U SRPSKOM ITEBEJU

U subotu, 27. januara 2018. godine, obeležena je školska slava Svetoi Sava u osnovnoj školi u Srpskom Itebeju.

Učenici koji pohađaju veronauku su, u pratnji svojih nastavnika i učitelja, od 10 sati prisustvovali liturgiji u crkvi Svetog Save i Simeona u Srpskom Itebeju.

Posle toga je u prostorijama škole održana svečana priredba. Na početku je direktorica škole Đurđevka Rakić pozdravila prisutne i podsetila koliki je značaj ove ličnosti za srpske škole i prosvetiteljstvo uopšte. Goste je na mađarskom jeziku pozdravila Anastazija Tot Rimai. Nakon toga se pristupilo obredu rezanja slavskog kolača u prisustvu kumova slave – učenika VIII1. Od njih su ružu za sledeću godinu preuzeli učenici sedmih razreda. U nastavku je odrigrana predstava koju su pripremile nastavnice Andrijana Rackov i Kamelija Ćirić, a kostime je pripremila učiteljica Olgica Živkov, a koja nam je predstavila skice iz života Svetog Save. Na kraju programa direktorica je proglasila pobednike literarnog i likovnog konkursa i podelila im nagrade. Svi učenici su posle programa dobili paketiće koje su obezbedile Mesne zajednice Srpski i Novi Itebej.

I u IO Međa je takođe proslavljena školska slava na sličan način. Učenici su prisustvovali liturgiji u crkvi, a zatim u školi pogledali predstavu koju su im pripremili njihovi drugovi sa nastavnicama Draganom Borić i Kamelijom Ćirić. I oni su dobili paketiće.