Gruja Petrol

20. KARAĐORĐEVAČKA PRELA (FOTO)

U sredu 10. januara otvorena su 20. Karađorđevačka prela, manifestacija koja postoji gotovo dve decenije koja ima za cilj očuvanje tradicije i sećanja na prošlost.

Ova manifestacija nastala je u znak sećanja na sve one koje su ovo mesto osnovali. Ovogodišnji program započeo je izložbom "Srbija pamti Bizertu" i predstavljanje „Dobrovoljačkog glasnika“ i drugih izdanja Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 u maloj sali. Nakon toga u velikoj sali održan je koncert članova kulturno umetničko društva "Ilija Preradović" kao i pevačke grupe Ličanke, Lička kapa a u nastavku predstavila se i Danijela Kondić.

Karađorđevačka prela otvorio je predsednik saveta Mesne zajednice Banatsko Karađorđevo Mladen Ajduković a prisutne je pozdravio dr Milan Micić pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje.

Plaketu "Dr Savo Ivančević" ove godine su dobili članovi pevačke grupe "Lička kapa"

U Banatskom Karađorđevu u okviru manifestacije Karađorđevačka prela kroz projekat “Održavanje četiri oblasti u domenu tradicije i običaja” nastupaće kulturno-umetničko društvo iz Dumbravice. Projekat je finansiran od strane Interreg – IPA prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, koji se realizuje u partnerstvu između opštine Dumbravica (Rumunija), kao vodećeg partnera i opštine Žitište, kao partnera.

Foto: Jelena Banović

Više na Karađorđevačka prela 20 godina