Gruja Petrol

Posle više od pola veka jedan brodić iz Rumunije Begejom doplovio u Srbiju

Posle više od pola veka, jedan brodić iz Rumunije je Begejom doplovio u Srbiju. U pitanju je plovilo sa četvoročlanom posadom. Ono se iz Temišvara otisnulo na putovanje koje će trajati narednih nekoliko meseci.

Brodić je prešao novi granični prelaz Otelek – Srpski Itebej, koji je važan deo projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, na revitalizaciji kanala Begej i izgradnji biciklističke staze, uz Begej, od Temišvara do Zrenjanina. Zamišljeno je da ovaj prelaz bude otvoren za bicikliste, brodove i pešake od 7 do 19 sati, uz mogućnost da se međudržavnim sporazumom vreme rada produži.

Brodić, koji je iz Temišvara krenuo na dugačko putovanje evropskim rekama, do granice sa Srbijom imao je i pratnju, i to turistički brod, koji odnedavno predstavlja pravu atrakciju tog rumunskog grada. Privezao se, na kratko, u Oteleku, gde su ga dočekali meštani ovog malog rumunskog pograničnog mesta i poželeli mu srećan put i mirne vode. Nakon plovidbe od nekoliko sati, prošao je i kroz prevodnicu kod Kleka, a putovanje kroz Srbiju nastavio je kanalom DTD. Planirano je da se, posle plovidbe evropskim rekama, brodić krajem godine vrati u Rumuniju.

Naši rumunski susedi mnogo više su uradili na revitalizaciji Begeja, pa odnedavno Begejom, od Temišvara do granice sa Srbijom, plovi turistički brod. Ova vožnja je prava atrakcija i za nju se traži karta više. Nažalost, Begej u Srbiji nije baš u najboljem stanju. U reci ima trske, mulja, oborenih stabala, prepreka, a na pojedinim mestima preko reke su vezane i sajle.

Izvor www.zrenjaninski.com

Comments powered by CComment