Gruja Petrol

Adrian Baloš rodom iz Torka sa suprugom obišao desetine vojvođanskih dvoraca

Sve je počelo slučajno, kao vikend avantura, a onda su u dve godine posvećenosti supružnici Adrian i Milica Baloš obišli i fotografisali desetine vojvođanskih dvoraca i vetrenjača.

– Na poklon sam dobio mapu sa ucrtanim dvorcima u Vojvodini. To je podstaklo mene i suprugu Milicu na nekoliko obilazaka zdanja koja su nam se učinila najzanimljivijim. Ali, dvorci nisu samo puke građevine, već mesta sa izuzetnom prošlošću i istorijom, svedočanstva prohujalih vremena koja su nas privukla kao magnet. I više nismo mogli da stanemo. Ređali su se obilasci, a naše ushićenje je raslo – priča Adrian Baloš, rodom iz Torka, u opštini Žitište.

Mnogo je dvoraca čiji je opstanak doveden u pitanje

– Interesantno je da malo ljudi zna koliko zapravo ima dvoraca i letnjikovaca u Vojvodini. Šira priča svodi se na nekoliko dvoraca. Najčešće su tu Fantast u Bečeju, Kaštel u Ečki i još poneki. A zapravo ih imamo 47 širom Vojvodine. Postojala su i još tri, koja su srušena davnih dana –  kaže Adrian.

Ono što je za brigu – mnogo je dvoraca čiji opstanak je doveden u pitanje, a sve zbog nedomaćinskog gazdovanja i komplikovanih pravno-imovinskih statusa. Tu se mogu uvrstiti dvorac Baba Pusta u Aleksi Šantiću, Špicer u Beočinu, Bisingen u Vlajkovcu, Karačonji u Novom Miloševu, i drugi.

– Na svu sreću, ima dosta svetlih primera gde su dvorci renovirani i u privatnoj i državnoj svojini, a neki od njih imaju svoju namenu. Dvorci vredni takvog pomena su Šulhof u Padeju, Fantast u Bečeju, Kaštel u Ečki, Stratimirović – Dunđerski u Kulpinu i drugi. Pošto se amaterski bavim fotografijom, putovanja sam iskoristio i da fotografišem svaki dvorac spolja, a neke i iznutra. Nakon obilazaka načinio sam sopstvenu monografiju, sa više od 400 slika svih posećenih građevina. Album sam obogatio kompletnom istorijom svakog dvorca. Uspeo sam da pronađem slike starih vlasnika, grbova njihovih plemićkih porodica, kao i kako su ti dvorci izgledali u njihovim najsjajnijim vremenima – navodi naš sagovornik.

Tokom obilazaka bilo je i komičnih situacija

Tokom obilazaka bilo je i komičnih situacija, kao što je obilazak dvorca Fric – Hristić u Bačkom Novom Selu.

– Tražeći zdanje u tom mestu, pitali smo lokalne stanovnike gde se nalazi dvorac. Na to pitanje svi su odgovorili da oni nemaju dvorac u selu. Ubrzo smo pronašli sliku na internetu, ali se ispostavilo da ga meštani nazivaju „starom školom“ i da ne znaju da to je nekad bio dvorac, izgrađen pre 120 godina – naglašava Adrian.

On se iskreno nada da će, u budućim vremenima, naša država više voditi računa o ovim zdanjima, koja su najčešće u njenom vlasništvu.

– Uz renoviranje, treba ih sačuvati od zaborava, jer su nezaobilazni i važan deo istorije ovih prostora. Oni su i veliki potencijal za razvoj turizma – zaključuje Adrian. Foto: privatna arhiva. Tekst: zrenjaninski.com

Comments powered by CComment