Gruja Petrol

Galerija stvaralaca: DALILA AVRAM

Umetnost daje lepotu životu...

Računovodstvo i slikanje? Da, moguće je! Nakon radnog dana prepunog brojeva, za Dalilu Avram iz Torka slede dva ili tri sata u kojima ona diše pod intenzivnim kreativnim impulsom.

„Nije lako imati dve profesije, ali svoje slobodno vreme nastojim da ispunim umetnošću“

kaže naš sagovornik. Umetnost joj donosi radost i mir, a vreme koje posvećuje slikarstvu za nju je najprometniji deo dana. Sedi u uglu kuće gde voli da slika, na mestu gde čuva boje, olovke, platna, papire ... Stavlja dobru muziku koja je nadahnjuje, dušu, pop, muziku za opuštanje, džez opuštanje, instrumental ... Zatim počnite da radite:

,,Prvo nacrtam skicu (bazu), bilo da radim na platnu ili papiru. Olovkom ili pastelnim crtežima sledi senčenje predmeta - površina, a na platnu pozadinu slike, a zatim centralni objekat“.

Dalila je počela da slika kao dete sa ocem, amaterskim slikarom. Vremenom su se neke stvari promenile: pretežne boje, motivi, stil, ali osnovni principi - oblik predmeta ili portreta i senčenje površina ostali su isti. Na njenim slikama primećujemo širok spektar tema i motiva: prirodu, prizore koji nas pozivaju na meditaciju i prizivaju smirenost, ali i sklonost portretima.

,,Kao dete bila sam impresionirana činjenicom da mogu da nacrtam osobu koja je identična u slikarstvu i fotografiji. Zaista sam želeo da dostignem nivo crtanja-slike, da bih i ovo mogla da radim“.

Za slikara je izazov reprodukovati definicije osobe koja slika i, istovremeno, stanja indukovana ljudskim licima koja slika.

,,Skica je osnova. Tek kad uspem da napravim skicu, mogu da finalizujem portret“, kaže Dalila. Tekst: libertatea.rs

Comments powered by CComment