Gruja Petrol

MEĐA - Jubilej malih maturanata

Prijateljstva sklopljena tokom školovanja nikad se ne zaboravljaju. Iako su krenuli različitim životnim putevima, drugovi iz školskih klupa svake godine se sa zadovoljstvom okupljaju kako bi na jedan trenutak proživeli školske dane. Uprkos korona virusu, generacija koja je školske 1969/1970. maturirala u Osnovnoj školi „Đura Jakšić” u Međi, obeležila je 50 godina male mature 17. oktobra. Obeležavanje jubileja organizovali su učenici generacije Radomir Stojanović, rudarski inženjer i Radomir Pikula, inženjer mašinstva, obojica zaposleni u „Naftagasu”, kao i Nebojša Tomić.

Slavlje je počelo u holu Škole, gde je razredni starešina Živojin Sekulić, profesor matematike i prvi direktor Međanin, još jednom prozvao svoje đake. Drugi je bio Žarko Denda. Učiteljice koje su postavile temelje znanja generaciji koja je završila osnovnu školu 1969/1970. su: Smilja Pušara, Sofija Šojić i Stojka Stanović. Obeležavanje pola veka od male mature nastavilo se u restoranu „Mrkšićevi salaši” u Srpskom Itebeju.

- Imali smo veliku podršku direktorke Biljane Pušare, bez koje ovo okupljanje ne bi imalo istu simboliku. Zahvalni smo joj jer bez nje održavanje ovog skupa u toku pandemije ne bi bilo moguće.Ovim putem se zahvaljujem i osoblju restorana na usluzi i gostoprimstvu, na čelu sa Vojom Mrkšićem - poručio je Radomir Pikula.

Od 27 učenika, na okupljanju su bili: Ilinka Višnjić, Marinko Višnjić, Milena Vujović, Borislavka Damjanac, Vitomir Denda, Zoran Đurić, Vlado Komnenić, Dragan Milošević, Radomir Pikula, Vukosava Radmilović, Nebojša Stajić, Dragiša Stanković, Mira Stanović, Radomir Stojanović, Nebojša Tomić, Pavle Trajković i Stojanka Šarenac.

Opravdano je izostalo devet učenika. Razred je nažalost ostao bez jednog člana, Miroslava Petkovića, kojeg se ovim putem sećaju.

Generacija se dogovorila da i sledeće godine održi skup u istom ambijentu, a nadaju se većem broju učesnika, ako epidemiološka situacija bude dozvolila.


U Međi od 1945. godine do danas školovalo se oko 2.500 ljudi

U OŠ „Đura Jakšić” u Međi iškolovali su se mnogi učenici koji su postali veliki stručnjaci u svojim oblastima u našoj zemlji, ali i širom nje. Prvi đak generacije bio je Milorad Bratić, diplomirani inženjer mašinstva i direktor Centra „Sava” u Beogradu. Prvi profesor doktor tehničkih nauka potekao iz ove male škole je Radojica Pikula, general u penziji i načelnik Akademije vazduhoplovstva u Žarkovu. Ovo selo dalo je i predsednika Matice srpske, Željka Vučkovića, doktora književnosti. Među učenicima sa zapaženim dostignućima je i Dragiša Bjeloglav, magistar ekonomskih nauka, jedan od direktora  „Persua”, lekari Angelina Todorović, Jasmina Radan, Zdravko Filipović, Bogdan Šubić, Zlata Lukić, Mira Ostojin, Maja Pušara i drugi, zatim, Milena Vujović magistar pravnih nauka, direktor inspektorata u Privrednoj komori Vojvodine, Branislav Svorcan magistar ekonomije, sudski veštak u Novom Sadu, diplomirani veterinari Milorad Samardžić i Milorad Šešlija, Dalibor Denda, potpukovnik docent doktor na Institutu za strategijska ispitivanja u Beogradu kao i Smiljka Radosav, inženjer šumarstva koja trenutno radi u dalekom Čileu.

U OŠ „Đura Jakšić” u Međi od 1945. godine do danas školovalo se oko 2.500 ljudi, a oko 350 njih ostvarili su svoje snove i postali akademski građani i intelektualci.

Izvor: Jovana Šormaz

Comments powered by CComment