Gruja Petrol

Opština Žitište - Oko 1000 žena snimano pokretnim mamografom

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i prilika da ukažemo na važnost preventivnog delovanja. Kroz projekat Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinske vlade “Prva mamografija”, a u saradnji sa Opštinom Žitište i Domom zdravlja Žitište, organizovani su preventivni pregledi.

Projektom Vlade APV omogućeno je da pokretni mamograf obiđe mesta koja su udaljena od zdravstvenih centara u kojima se može obaviti ovaj vid snimanja. Savet za zdravlje Opštine Žitište je učestvovao u delu aktivnosti i sa zadovoljstvom ističe da je svest naših stanovnica na visokom nivou, s obzirom da se oko 1000 žena koje su prošle mamografsko snimanje. Sam odaziv je bio na visokom nivou i prilikom predavanja koje je održala prof.dr. Snežana Bojanić, a koje je održano pre realizacije snimanja.

Organizacija i koordinacija sa Kliničkim centrom Vojvodine je bila na visokom nivou. Pomenuti projekat je samo jedna od aktivnosti Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine za unapređenje položaja žena na selu i rodne ravnopravnosti i ujedno doprinos u borbi protiv raka dojke, koji je kod žena na prvom mestu. Dati projekat predstavlja kontinuiranu aktivnost, koja će se sprovoditi i u buduće. Dobro organizovani preventivni pregledi i zajedničko delovanje predstavljaju osnov u borbi protiv raka dojke jer svako rano otkrivanje doprinosi povećanju mogućnosti za izlečenjem.

Lokalni savet za zdravlje Opštine Žitište

Comments powered by CComment