Gruja Petrol

Žitištanka neumorno šije maske za zaštitu od korona virusa

Solidarnost i plemenite namere mogu da budu dobar način za obuzdavanje panike i pametno korišćenje vremena koje provodimo u samoizolaciji.

Primer solidarnosti i sjajne ideje ovih dana pokazuje naša sugrađanka, Jovanka Ćurguz, koje izdvaja svoje slobodno vreme za šivenje zaštitnih maski namenjenih Gerontološkom centru u Novom Sadu ali i za potrebe Opštine Žitište tačnije volontera koji svaki dan pomažu našim najstarijim sugrađanima.

Maske se prave od kuvanog medicinskog pamuka i dupli su sloj, mogu se koristiti dugo zato što se stavlja u njih uložak za dezinfekciju koji se posle upotrebe baci a maska se pere, ili čak ako treba više puta, jedna maska na da može u mikrotalasnu da se na par minuta samo ugreje protiv bakcila.

Krojačka radnja "Čupko" iz Žitišta već duži niz godina bavi se proizvodnjom tekstilne galanterije a posao izrade maski trenutno obavlja volonterski tačnije bez naknade odnosno dobija samo materijal. Količina maski koje Jovanka dnevno izradi je 150 komada za šta joj je potrebno i do 5 sati rada.

 

 

Comments powered by CComment