Gruja Petrol

Prošetajte kroz naselje staro 700 godina (FOTO)

U nedelju 22. decembra u Žitištu će se obeležiti 700 godina od prvog pominjanja naselja Begej Sveti Đurađ, kako se nekad Žitište zvalo. Već od sutra meštani i posetioci Žitišta biće u prilici da na trgu u centru naselja pogledaju izložbu fotografija jednog od najstarijih naselja u Banatu. Kroz istorijske fotografije prikazano je naselje kako je izgledalo početkom prošlog veka. Prikazani su i objekti u izgradnji koji i danas krase 700 godina staru varošicu. Pored ove foto izložbe na otvorenom, u Domu kulture u nedelju planirano je otvaranje druge izložbe fotografija na kojoj će Izložene fotografije dočarati život meštana Begejskog Svetog Đurđa i Žitišta kroz vekove.

Zvaničan program obeležavanja 700 godina Žitišta počinje programom u sali iznad Biblioteke u nedelju 22. decembra. U 16 časova će se održati Okrugli sto na kom će istoričari razgovarati o Banatu u periodu od 14 do 18 veka, doseljavanju kolonista iz Bosne u ove krajeve kao i o 700 godina Žitišta. Na okruglom stolu govoriće: dr Boris Stojkovski, dr Goran Vasin, Ljubica Budać i dr Milan Micić.

Istog dana od 18 časova u Domu kulture biće organizovana svečana Akademija "Kroz vekove... Žitištu u čast" na kojoj će nastupiti vokalni solisti: Jadranka Jovanović i Katarina Božić kao i glumci Lepomir Ivković i Tihomir Arsić, koji će se zajedno sa učenicima iz osnovne škole "Sveti Sava" "prošetati" bogatom istorijom Srbije i Žitišta.

Dobro došli u Begej Sveti Đurađ! Dobro došli u Žitište!

Comments powered by CComment