Gruja Petrol

Dajana Radivojević - Želja da budem vojnik bila je jača od svega

Dajana Radivojević iz Žitišta odučila se za poziv koji je danas u Srbiji prava retkost, ona je izabrala vojni poziv i obukla vojnu uniformu. U samom razgovoru sa njom prenela nam je kako se odlučila i šta je nju navelo da služi vojni rok...

“Imala sam veliku želju da služim otadžbini i od pre godinu dana sam deo Vojske Srbije. Pola godine služila sam vojni rok pa sam zatim postala profesionalni vojnik. Za mene je ovaj poziv izazov a ujedno i obaveza jer sam nova u ovome. Trenutno imam čin razvodnika uz želju da jednog dana budem podoficir.”

Da li muškarci imaju predrasude prema ženama - profesionalnim vojnicima, Kakvi su komentari u tvojoj sredini, drugara i drugarica, kada prođeš u vojničkoj uniformi?

“Komentari su pozitivni i dosta ljudi mi se divi što sam u uniformi. Muškarci nemaju predrasude i podržavaju nas i pomažu da što više naučimo i izdržimo u teškim situacijama. Žene se više zalažu i dokazuju svoju sposobnost za ovu profesiju, ali to je posledica tradicionalnih shvatanja da je vojni poziv muško zanimanje.



Porodica i prijatelji i moja sredina me podržavaju i nisu bili začuđeni jer me znaju kao devojku koju zanima uniforma i oružje odavno a takođe sam nosilac crnog pojasa i takmičar i sudija u tekvondou a bavila sam se i karateom i kikboksom.”

U vojsci se rađaju prijateljstva za ceo život, da li je tako i u tvom slučaju? 

“U vojsci se rađaju prava prijateljstva i ja sam stekla dosta prijatelja za ceo život. Divim se svim pripadnicama ženskog pola u vojsci i učim dosta od njih a što me sve ukupno oduševljava sistemom u celini i radom u vojsci.” kaže Dajana i dodaje “Ponosna sam što radim posao gde se ceni rad, disciplina i čast i ovom prilikom pozivam sve žene da se priključe Vojsci Srbije.”

Copyright © Žitište Online. Sva prava zadržana.

Comments powered by CComment