Gruja Petrol

Obeležavanje 700 godina Žitišta

U nedelju 22. decembra u Žitištu će se obeležiti 700 godina od prvog pominjanja naselja Begej Sveti Đurađ kako se nekad Žitište zvalo. Bogata istorija jednog od najstarijih naselja u Banatu biće prikazana kroz stručna predavanja, izložbe fotografija, rukopise ali i kroz pesmu i nastupe vrhunskih glumaca i vokalnih solista kao i najmljađih meštana.

Program obeležavanja 700 godina Žitišta počinje programom u sali iznad Biblioteke. U 16 časova će se održati Okrugli sto na kom će istoričari razgovarati o Banatu u periodu od 14 do 18 veka, doseljavanju kolonista iz Bosne u ove krajeve kao i o 700 godina Žitišta. Na okruglom stolu govoriće: dr Boris Stojkovski, dr Goran Vasin, Ljubica Budać i dr Milan Micić.

Za sve meštane i goste biće organizovane dve foto izložbe jedna na Trgu u centru naselja, a druga u Domu kulture.

Izložene fotografije, istorijske monografije i albumi će dočarati život meštana Begejskog Svetog Đurđa i Žitišta kroz vekove.

Istog dana od 18 časova u Domu kulture biće organizovana svečana Akademija "Kroz vekove... Žitištu u čast" na kojoj će nastupiti vokalni solisti: Jadranka Jovanović i Katarina Božić kao i glumci: Lepomir Ivković i Tihomir Arsić koji će se zajedno sa učenicima iz osnovne škole "Sveti Sava" "prošetati" bogatom istorijom Srbije i Žitišta.

Dobro došli u Begej Sveti Đurađ! Dobro došli u Žitište!

Comments powered by CComment