Gruja Petrol

Pokretni mamograf stiže u opštinu Žitište

Snimanje dojki pokretnim mamografom će u opštinama Sečanj i Žitište će od januara 2020. godine obavljati stručni tim Kliničkog centra Vojvodine. Mamograf će se nalaziti ispred ambulante u selu Jaša Tomić, a nakon toga i u Srpskom Itebeju. Sve žene starije od 45 godina imaju pravo na ovaj značajan dijagostički pregled, ali i obavezu prema svom zdravlju da to čine na svake dve godine.

Besplatno snimanje pokretnim mamografom sada je lako i dostupno. Naime, žene imaju priliku da ovaj pregled obave u svom mestu, bez uputa, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice.

Koliko je rana dijagnostika značajna u lečenju govori činjenica da je svaki tumor otkriven na vreme izlečiv. Ipak, poražavajući podaci svedoče da u Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od tumora dojke. To je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas. Svake godine od ove bolesti umre 1600 žena, a registruje se oko 4600 novoobolelih. Mamografija je najznačajnija dijagnostička metoda u ranom otkrivanju tumora dojke.

Projekat Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinske vlade “Prva mamografija” obuhvatiće 11 opština u Vojvodini, a pokretni mamograf obići će mesta koja su najudaljenija od zdravstvenih centara u kojima se može obaviti ovo snimanje.

Comments powered by CComment