Gruja Petrol

Stručno predavanje u Žitištu o bezbednosti i zdravlju na radu

Tradicionalni stručni skup pod nazivom „Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara“ održan je po treći put u Žitištu u organizaciji Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Opštine Žitište.

Pred punom salom, predavači su prezentovali trenutno stanje, nove tehnologije i savremene trendove iz ovih oblasti koje sve više dobijaju na značaju u poslovanju svakog privrednog subjekta.

Marina Furtula, v.d. direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu upoznala je prisutne sa nacrtom novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu koji je u pripremi, dok je Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad izložio temu u vezi sa inspekcijskim nadzorima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Aktuelna tematika iz ovih oblasti nastavljena je prezentacijama Zorana Kapora, Inspektora zaštite od požara i to na temu preventivne zaštita od požara i požara na otvorenom, dok je Ljubica Krnjajić, Inženjer zaštite od požara prezentovala temu: “Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”. Gostima stručnog skupa predstavljen je i asortiman firme „Budućnost Pet“ iz Jagodine koja zapošljava preko 60 osoba sa invaliditetom i koja se bavi proizvodnjom opreme za zaštitu na radu i pružanjem različitih hortikulturnih i komunalnih usluga.

Nedžad Hadžiefendić, Magistar elektrotehničkih nauka sa Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda održao je predavanje na temu metoda za otkrivanje loših električnih kontakata u niskonaponskim elektrotehničkim instalacijama. Posebno interesantno predavanje održao je prof. dr Vladimir Mučenski sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, koji je predstavio savremeno BIM projektovanje u građevinarstvu.

Predstavljeni softver, koji je zasnovan na BIM (Building information modeling) konceptu, vrši kompletno i detaljno 3D modeliranje objekata u izgradnji, uz precizno određivanje brojnih drugih parametara kao što su inteligentna analiza vrste, karakteristika i količine potrebnih materijala u izgradnji, detekcija grešaka u projektovanju, detekcija mogućih sudara instalacija i drugih elemenata objekta, ali i procenu rizika i ukazivanje na kritične momente u korišćenju opreme i sredstava za bezbedan i zdrav rad, čime se praktično unapred teži prepoznavanju i umanjivanju svih mogućih povreda na radu i neodgovarajućih postupaka u vezi sa bezbednošću radnika.

Petar Stanić, predsednik udruženja koje organizuje ovaj stručni skup, izjavio je da je ovaj događaj još jednom opravdao svoj značaj za opštinu Žitište okupivši izuzetne stručnjake iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara i da se nada da će i nova zakonska rešenja koja su u najavi još više podstaći poslodavce da zaposlenima pruže sve uslove za bezbedan i zdrav rad, a da rizici od povreda na radu budu svedeni na najmanju moguću meru.

Comments powered by CComment