Gruja Petrol

Tradicionalno pečenje rakije kod domaćina Sorina Petrovića

Tradicija pečenja rakije i dalje je prisutna na našim prostorima. Rakija kao srpski brend i dan danas se peče i proizvodi, a tako je i tradicionalno bilo i ove godine u domu Sorina Petrovića u Torku.

„Tradicionalno svake godine sa komšijama i prijateljima pečem rakiju za sebe i moju porodicu kao i za prijatelje. Ove godine pekao sam rakiju od jabuke sorte ajdared, zlatni delišes i greni smit, od grožđa sorte hamburg, od šljive - stenlej i itebejka, i od kajsije - sorte mađarska najbolja.

Sezona kreće od jula i traje sve do decembra. Uz druženje sa prijateljima pečenje rakije predstavlja pravi užitak.

A na pitanje šta je najbitnije za dobru rakiju kaže: “Najvažnije je da voće kvaliteno, da je čisto i da se prati tok fermentacije, sam proces pečenja rakije zavisi od zapremine kazana, a u mom slučaju sa kazanom od 160 litara traje u proseku dva sata. Od domaćina zavisi koliko se stavlja šećera ali ja lično u rakiju od kajsije i takozvanu lozu ne dodajem šećer dok za jabuku i šljivu u proseku dodajem oko 2% šećera. Rakija mi je uglavnom srednje jačine od 42-45% što po mom mišljenju predstavlja pitku i kvalitetnu rakiju.

Sorin se takođe bavi i uslužnim pečenjem rakije i dodaje ”Upućujem poziv za sve ljude dobre volje da dođu na degustaciju moje rakije a i takođe hoću da poželim svima srećne novogodišnje i božićne praznike”.


Comments powered by CComment