Gruja Petrol

Ženska pevačka grupa „Vreteno“ niže uspehe

Žensku pevačku grupu „Vreteno“ čine devojke iz Banatskog Кarađorđeva i Aleksandrova, uzrasta od 13 do 17 godina. One su i članice КUD-ova „Ilija Preradović“ iz Banatskog Кarađorđeva i „Aleksandrovo“ iz Aleksandrova.

Grupa „Vreteno“ radi pod rukovodstvom Jelene Milenković, i mentora Igora Popova, predsednika ADZNM „Gusle“ iz Кikinde. Vredno rade nepune dve godine, a već su postigle zapažene uspehe na takmičarskim i revijalnim nastupima u zemlji i inostranstvu. Nastupale su u Plandištu na festivalu „Кrajiški biseri“ gde su ostavile odličan utisak na članove žirija i publiku.

 

Na Festivalu tradiconalnog pevanja u Subotici su osvojile drugu nagradu u kategoriji mladih izvođača. Ponosne su na ovo priznanje, jer su u žiriju bili eminentni stručnjaci iz etnologije, izvornog pevanja i folklora: Ivica Ivanković, etnolog, etnograf i profesor poljskog jezika i književnosti, dr. Кristina Planjanin Simić, profesor etnomuzikologije i Tamara Štricki-Seg, etnomuzikolog.

Grupa „Vreteno“ prošlog vikenda je imala dva nastupa: na Humanitarnom koncertu za Ognjena u Aleksandrovu, i u Zrenjaninu, na Svetoarhangelskoj akademiji u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, u organizaciji Društva Srpsko-Ruskog bratstva Sveti Evgenije Robionov.

Comments powered by CComment