Gruja Petrol

Banatsko Karađorđevo - prvi koncert ženske pevačke grupe Vreteno

U organizaciji Kulturnog umetničkog društva „Ilija Preradović“ 15. maja u sali Mesne zajednice u Banatskom Karađorđevu održan je prvi koncert ženske pevačke grupe Vreteno.

Pre godinu dana, pevačka grupa Vreteno počela je sa svojim radom u sadašnjem sastavu. Grupu sačinjavaju članice KUDa Aleksandrovo iz Aleksandrova i KUDa Ilija Preradović iz Banatskog Karađorđeva. Pre no što je grupa Vreteno formirana, devojke su vežbale odvojeno, u svojim KUDovima, da bi se potom ujedinile na inicijativu rukovodioca grupe, Igora Popova, koji je prepoznao talenat i kvalitet koji one poseduju. Pored talenta, ovih 12 devojaka ujedinjuje i velika ljubav prema tradicionalnim pesmama Srba, što za današnje vreme predstavlja retkost koju treba negovati, čuvati i podržavati. Takođe, ove se devojke druže i međusobno pomažu i van pevačkih proba, te povezuju naša dva sela svojom pesmom i ljubavlju prema tradiciji.

Koncert je obeležio i nastup ženskog crkvenog hora Sveti Arhangel Mihailo iz Zrenjanina kao i ženska pevačka grupa Akademskog društva za negovanje muzike Gusle iz Kikinde, koja je svojim dugogodišnjim kvalitetnim radom zauzela značajno mesto na polju tradicionalnog pevanja u Srbiji.

Comments powered by CComment